Biserica fortificata din Harman

Intr-o duminica am vrut sa ajungem la Prejmer. Localitatea adaposteste o frumoasa biserica medievala fortificata, candva celebra pentru “orga” ei. Mai multe detalii aici.
Din nefericire cultura in Romania este administrata de niste oameni egoisti. Spun asta datorita programului de functionare. Stimati domni si doamne care va ocupati cu administrarea acestor lacasuri istorice: istoria nu este doar a Dvs! Intelegem ca fiecare om are nevoie de zile libere – insa nu am vazut pe nicaieri in Europa muzee inchise duminica. Dati-va demisia si dispareti din peisaj daca nu sunteti in stare sa constientizati ca ceea ce faceti Dvs este un act nevolnic de a-i priva pe cei care chiar doresc sa afle mai multe informatii despre trecutul lor. Sa va fie rusine!

Din fericire la urmatoarea destinatie din itinerar am intalnit opusul, fapt pentru care am sa-i dedic cateva randuri – nu numai bisericii, cat si oamenilor ce o intretin. Caci omul sfinteste locul. Biserica din Harman este localizata in centrul satului si exact ca la Prejmer, santul cu apa inconjoara forma eliptica a constructiei. Zidurile in prezent au 12 metri si sunt prevazute cu un coridor de veghe.
Loc de adapost pentru comunitatea in timpuri stravechi, Harman are o particularitate aparte : micile chilii sunt suspendate pe zidul bisericii, accesul fiind prevazut cu scari foarte abrupte. Ni s-a spus ca in vechime scarile se puteau retrage sus. Biserica este bine intretinuta, in fiecare duminica fiind slujba pentru enoriasii care au mai ramas – la ora actuala 115 suflete.

Arhitectura prezinta elemente romanice, in special in interior, afara predomind elemente gotice.Se pot observa pernutele pe banci, si cartile de rugaciune care dau o nota aparte.
Oamenii care se ocupa de acest loc merita tot respectul si lauda. Biserica este casa lor, si o ingrijesc cel putin exemplar.Iarba , florile, curatenia de pe jos…Mai mult decat atat sunt dornici sa-ti explice despre trecuturile bisericii, si fac tot efortul sa o promoveze ca si obiectiv in excursii.Le multumim pe acesta cale pentru tot timpul pe care ni l-a acordat.

La recomandarea dl Dieners am plecat spre Sanpetru, aflata doar la cativa km de Harman. Din nefericire aceeasi poveste ca la Prejmer. Dl administratori (Prejmer si Sanpetru) randurile de mai sus va sunt dedicate.
Cam asta a fost. O bucatica din Romania: mereu surprinzatoare, cu bune si rele.