Calimanii- cei mai inalti “vulcani” din Romania

muntii-calimani-romaniaLa granita Moldovei cu Transilvania se inalta un “furnal” vechi de veacuri. Calimanii, au o sufraprata de peste 2000 km2, si se intind de la vest la est pe aproape 60 de km.
Stins in prezent, acest imens crater vulcanic – cu un diametru de circa 10 km, este impanzit de o vegetatie bogata, formata in principal din zambru, jneapan si bujor de munte.

Cu inaltimi ce depasesc 2000 de metri – Vf.Pietrosu, Vf. Retitis, Vf. Calimani Izvor – Calimanii au fost declarati Parc National, datorita rezervatiilor pe care le adaposteste. Astfel, Rezervatia de Jnepenis – cu Pinus Cembra – are o suprafata de peste 300 ha, si in afara peisajului mirific pe care il ofera, are si o importanta foarte mare pentru stiinta – in aceasta rezervatie gasindu-se o specie unica de arboret natural – un amestec de molid si zambru.
Pentru cei interesati de figuri zoomorfe si antropomorfe, rezervatia 12 Apostoli gazduieste adevarate sculpturi ale naturii, la care au lucrat in decursul vremilor intemperiile.

Indragostitii de ski – tour si ski fond vor gasi in Calimani ceva unic. Desi toate traseele turistice sunt interzise iarna, cei interesati pot apela cu incredere la Serviciile Salvamont care actioneza pe raza Muntilor Calimani sau la rangerii Parcului National.

Una din recomandari ar fi un traseu pe cat de frumos, pe atat de dificil – creasta integrala a Calimanilor. Plecarea se face din Gura Haitii, tura incluzand cele mai inalte varfuri din zona: Calimanul Cerbului, Caliman Izvor, Retitis, Pietrosul, 12 Apostoli.
Traseul poate fin incheiat fie printr-o coborare in Poiana Negri, fie pentru cei mai antrenati – pana in varful partiei de ski – Dealul Negru din Vatra Dornei. Durata traseului este de 2-3 zile, in functie de experienta turistului sau de starea vremii.