Catarari la Buila in Muntii Capatanii

Alpinism in parcul national Buila- Vanturarita

Venisem din Europa dupa un concediu prelungit si revederea cu prietenii trebuia sa aiba loc intro locatie aparte. A fost aleasa Buila, in unanimitate de voturi. Muntii Capatanii se afla in Carpatii Meridionali, in judetul Valcea, iar calea de acces spre ei il constitue ca si reper important orasul Ramnicu Valcea. Fata de alte masive mai mediatizate – gen Fagaras , Bucegi sau Piatra Craiului, Buila a iesit la lumina in ultimii ani, datorita unor oameni care sau implicat activ in a declara acasta zona parc national, si de aici si strangerea de fonduri pentru protectia si promovarea acestuia la nivel national.

Oricum, pentru oricine care va merge acolo, garantat va avea o surpriza cel putin placuta, Buila oferind ochiului scenarii cel putin surprinzatoare.
Am plecat din Bucuresti dupa 6 seara, iar drumul la dus nu a fost lipsit de peripetii. Peripetii nu pana acolo, ci din locul unde am lasat masina – gratie ultimei viituri care a facut drumul forestier pana la cabana unde aveam sa stam- absolut impracticabil. Drept urmare am fost nevoiti sa “fortam” raul cu rucsacii in spate.Ce ne propusesem pentru acesta tura era parcurgerea catorva trasee de alpinism/escalada in cursul zilei de sambata, si fireste o ceafa de porc si un sprit seara.

Am ajuns in jur de 11 si ceva noaptea la cabana Cheia (fost canton silvic) dupa un periplu de 45 de minute prin apa si intuneric de la locul unde lasasem masina. La cabana, am fost primiti corespunzator, in conditii decente, la caldurica. Am imbucat repede ceva, si ne-am culcat.

carpatii-meridionali-valceaA doua zi, minune in fata ochilor. Pentru mine fiind prima data cand venisem , surpriza a fost imensa. Cabana este pur si simplu inconjurata de munti. Oriunde iti arunci privirea…ziduri de piatra de peste 150 metri. Absolut fantastic.

Toata ziua de sambata am catarat, fiecare dupa posibilitati. De fiecare data cand ajungeam la capatul unui traseu, stateam 10 minute pentru a memora iar si iar scenariul fantastic oferit de stanci.
Dupa o zi de efort , ne-am odihnit activ cu un gratar. Cu cea mai buna leguma dupa piata – carnea de porc, si stropita din abundenta cu vin de Jidvei, seara a trecut de indata, si nici nu ne-am dat seama cand s-a facut 1. Am pornit-o osteniti – la propriu si la figurat, spre paturi. Duminica dimineata, a fost o zi de relas mai mult. Am facut un traseu – Hornul Inghetat, si asta a fost tot. Ne-am resimtit dupa ziua si seara de dinainte.

alpinism-romania-valceaAm plecat mai devreme de data asta spre casa, pe acelasi drum si prin aceasi apa. Va indemn sa mergeti acolo, indiferent daca va duceti pentru catarat, sau doar pentru drumetie. Doar mergeti!N-o sa regretati o clipa.
Informatii mai detaliate despre parcul Buila- Vanturarita gasiti la www.buila.ro/cazare_ro