Cetatea Prejmer si a sa celebra orga

Sonata in do major. Concert de orga. In cetatea de la Prejmer.

cetatea-prejmerCandva, acum vreo 800 de ani, in Tara Barsei , in satul Prejmer – nu departe de Brasov, sasii au contruit o biserica. Nu a trecut mult timp, si pamantul a fost zguduit de invazii : tatarii, turcii – cu totii intrau in Ardeal prin pasul Buzaului.
In acel moment sasii au ridicat cetatea. Scopul ei : sa apere biserica. Ani de-a randul, cumulati in secole, cetatea a fost atacata. Sasi au rezistat de dupa zidurile groase. Se retrageau in cetate cu familia. Camerele purtau numarul casei. Si pastrau proviziile de peste an.

Incapatanarea sasilor se lasa cu parjolitul caselor din partea turcilor. Si tot incapatanarea acestora facea ca satul sa renasca la loc, din cenusa asediului. Zidurile cetatii aveau 3-4 metri grosime, si de peste 12 metri inaltime. Cetatea avea bastioane, porti de fier, si poduri care se ridicau. Mai mult, in jurul ei, se aflau santuri adanci, care in caz de primejdie se umpleau cu apa. Pentru o buna comunicare “intre ziduri” un drum de straja se folosea pentru aprovizionarea luptatorilor de pe creneluri.

Dar piesa de rezistenta a acestei “orchestre” era celebra orga a mortii. Dispozitivul format din mai multe arme asezate la un loc, producea debandada si haos in mijlocul inamicului.

Biserica din mijlocul cetatii, simbol al credintei, este una din cele mai vechi din Transilvania. Dedicata hramului “Sfanta Cruce”, biserica a fost construita in cruce greaca, si ulterior modificata prin interventiile din secolul al XVI-lea. Biserica este inrudita ca si spirit si forma cu manastirea cisterciene Carta si cu biserica din Bartolomeu-Brasov – ambele ridicate dupa mijlocul sec. al XIII-lea.

Anii au trecut, dar cetatea cu biserica au ramas cu acelasi aer vechi si incarcat de traditii si povesti.