Cheile Oltetului si Polovragi

Cheile Oltetului. Unde sar pastravii, iar Zamolxis avea cetate.

manastirea-polovragi-cheile-oltetuluiDaca vrei sa vezi pastravi sarind in amonte, la primele ore ale diminetii, atunci trebuie musai sa ajungi in Cheile Oltetului.
Accesul se face prin Rm-Valcea – Horezu – Polovragi. Comuna este asezata la poalele muntilor Capatanii, iar dupa ce strabati satul, primul popas in drumetia ta il reprezinta manastirea Polovragi. Asezata intr-un cadru cel putin pitoresc, manastirea a fost ctitorita de Radu si Petru, fii lui Danciul Zamora in jurul anului 1505.

Dupa acesta vizita , pasii ne duc pe partea dreapta a manastirii , unde apucam drumul forestier ce trece pe langa un canton Romsilva. Lasam cantonul si dupa ce platim o taxa modica, ( inc azul in care trecem cu masina), intram in “domeniul” Polovragi. Cum patrundem in cheile Oltetului suntem “plesniti” de spendoarea cadrului. Peretii – inalti si plini de “gauri” – grote care ii ciuruie. In stanga, apa limpede a Oltetului, un rau de munte care a fost si se pare ca va fi – e drept, pentru nu se stie cat timp, spatiul de joaca a multor “familii” de pastravi.

Pentru cei care vor sa comita ilegalitati – ii atentionam pe acesta cale ca amenzile sunt usturatoare…atat la propiu…cat si la figuratul posterior ( padurarii sunt dotati cu pusti cu proiectile cu sare), pentru a pedepsii chiar si o mica purtare ne-la locul ei. Pastravii pot fi vazuti in orele diminetii sarind peste mici cascade formate de pietrele de rau. Spectacolul este pur si simplu UNIC.

Dar asta nu e totul. La aproximativ 10-15 min de la intrarea in chei, ajungem la Pestera Polovragi – una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa. In ciuda semenilor nostri – vandali atat interior cat si exterior – pestera merita vazuta, si admirata. Compusa din mai multe nivele, pestera are galerii accesibile oricui. Se spune ca ar fi cunoscuta inca de la inceputurile formarii poporului dac. Sus, pe varf, exista ruinele unei cetati dacice – dupa legenda ca ar fi cetatea lui Zamolxis – regele suprem al dacilor. La cetate se ajunge dupa o plimbare usoara prin padure – pe un traseu marcat cu banda rosie.