Circuit de octombrie “Clisura Dunarii la sarbi”

Traseul nostru facut in octombrie 2014: Drobeta-Turnu Severin – Veliko Gradiste – Ram – Bela Crkva – Naidas – Oravita – Cascada Bigar – Morile de la Eftimie Murgu – Baile Herculane – Tismana.

circuit clisura dunarii la sarbi - veliko gradiste serbia- ram-naidas-oravita-baile herculane-tismana

Am facut Clisura Dunarii pe la sarbi intr-unul dintre drumurile noastre spre Europa, dar ne prinsese noaptea si “se inchisese buticul cu vederi”. Ne-am multumit cu un drum excelent si aproape gol, pe care ne-am promis sa-l refacem pe lumina cu proxima ocazie.

Statuia lui Decebal - Cazanele Mici - vazuta de pe malul sarbesc al Dunarii

Clisura Dunarii pe malul romanesc este magnifica, dar malul impadurit al fratilor sarbi ne-a tentat de fiecare data cand am vizitat zona Cazanelor Mari si Mici sau am fost la pescuit la Berzasca sau Moldova Noua. Malul sarbesc, numit in sarba Banatska Klisura este si el minunat de facut cu masina, bicicleta sau motocicleta, este ceva mai inalt pe alocuri si adaposteste Parcul National Djerdap. Avantajul acestui traseu este ca zona este mult mai putin circulata decat la noi. Practic intalnesti in extra sezon o masina la 10 minute. Spectacolul oferit de Dunare este intesat de imagini poetice, e raiul pentru cei amatori de atmosfera misty mountains.

Clisura Dunarii la sarbi - 2014

In octombrie, cand am vizitat zona (Rezervatia naturala Cazanele Dunarii, cum i se spune pe malul romanesc), drumul se mai stricase intre timp, iar inundatiile din aceasta vara si-au lasat o amprenta asupra starii carosabilului si asupra caselor din unele sate din Serbia. Suvoaiele au facut si aici prapad, dar lucrurile erau aproape remediate.

Circuitul nostru de doua zile a urmat ruta Drobeta-Turnu Severin – Golubac – Veliko Gradiste (unde am si inoptat intr-o vila foarte frumoasa pe malul lacului Srebrno Jezero/ Lacul Argintiu) – trecerea cu bacul la Ram – tranzitarea Bela Crkva (Biserica Alba) – vama Naidas (Romania) – tranzitarea Oravitei – vizitarea Cascadei si Izvorului Bigar din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita – Morile de apa de la Rudaria (Eftimie Murgu). In total 500 de km savurati incet cu multe opriri si picnicuri in natura.

Clisura Dunarii la sarbi - 2014- fortareata de la Golubac

Am trecut in Serbia pe la Drobeta-Turnu Severin si ne-am lasat dusi de drumul de pe malul Dunarii ce ne conduce spre Cazane, spre statuia lui Decebal si Manastirea Mraconia pe care le vom vedea dintr-un unghi total nou. Deocamdata pe malul romanesc se vede ca prin ceata Orsova. Peisajul este unul cu culmi molcome si o Dunare ce se indreapta, aparent, in liniste spre mare. Facem cateva poze si pornim mai departe spre peretii verticali si stâncosi ce formeaza sectorul Cazanelor. Facem opriri si tragem cu ochiul la drumul pe malul romanesc, suprapunand imaginea pe care am avea-o de acolo. Dunarea este magnifica. Foarte repede ajungem pe coama unui perete stancos cu o insulita pentru popasul calatorului. In fata noastra se deschid in toata poezia lor Cazanele Mici.

Cazanele Mici de pe malul sarbesc - Clisura Dunarii in Serbia - Manastirea Mraconia Romania

Statuia lui Decebal - Cazanele Mici - vazuta de pe malul sarbesc al Dunarii - 2014
Statuia lui Decebal strajuieste cum stie ea mai bine malul Daciei. Undeva jos silueta Manastirii Mraconia te indeamna sa zabovesti mai mult cu aparatul foto. Punem la cale o masa in natura ca sa ciugulim din merindele noastre asezate cu grija in cosul de picnic dotat inclusiv cu pahare de vin. Asteptam cu nerabdare sa ajungem la Veliko Gradiste ca sa sa savuram si un pic din vinul din recolta 2014 la Vila Stevic, o vila excelenta situata pe malul lacului Srebrno Jezero (am rezervat cazarea prin booking.com cu cateva zile inainte de plecare. pretul camerei triple a fost de 28 de euro/noapte/camera).

Resortul de langa Ostrovo este unul frecventat masiv de sarbi pe timpul verii. Arata ireal de bine, organizat inteligent si cu gust, cu un mix de arhitectura fermecatoare cu iz de Mediterana, cu idei de luat acasa pentru amenajarea curtilor si gradinilor. Palmierii si leandrii populeaza aici gradinile foarte atent tunse, semn ca le prieste clima blanda. Am mancat aici o supa de peste deosebit de buna.

Vila & Spa Stevic - Veliko Gradiste - Serbia

Paznicul bacului la Ram-Stara Palanka Serbia

Cu bacul la Ram - Stara Palanka - Serbia - Clisura Dunarii la sarbi-

A doua zi am trecut Dunarea cu bacul la Stara Palanka-Ram (~1100 dinari pentru o masina + trei persoane; traversarea dureaza circa 20-30 de minute). Inainte de a trece vama la Naidas, am zabovit in oraselul Bela Crkva pentru a cumpara celebra zacusca sarbeasca si a bea un suc bun. In Romania am poposit la Cascada si Izvorul Bigar, cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigar. Aici e organizata o asa-zisa poteca tematica.

Cascada Bigar - Izvorul Bigar - Octombrie 2014 - Parcul National Cheile Nerei-Beusnita

Izbucul este un izvor ce tasneste cu putere din subteran, de unde si termenul izbuc, alimentat de un curs de apa ce străbate pestera cu același nume din Muntii Aninei. Apa calcaroasa ce se varsă în râul Miniș intalneste un prag stâncos si da nastere unei cascade sub forma de clopot. Cascada din Caraș-Severin este considerata una dintre cele mai impresionante cascade din lume. Dupa un picnic in foisorul de langa cascada Bigar, am vizitat si morile din comuna revoluționarului pașoptist Eftimie Murgu in judetul Caras- Severin. Din cele douazeci si ceva de mori de apa, mai erau functionale doar doua.

Bustul lui Eftimie Murgu din centrul localitatii Eftimie Murgu

Moara de la Tunel - Muzeul morilor de apa din localitatea Eftimie Murgu - Octombrie 2014

moara Firizi - morile de apa de la Eftimie Murgu
Celelalte erau avariate de torentele de ploaie din aceasta vara. Vechi de sute de ani, celebrele mori de apa ale Complexului Mulinologic de la Rudaria sunt incluse in Patrimoniul UNESCO si speram sa fie restaurate cat de curand posibil. La Moara Firizi am avut norocul sa admiram cum o gospodina a locului facea faina fina de porumb cum nu mai gasesti de vanzare in niciun supermarket. Malaiul de comert nu se compara cu faina de porumb care se produce “in editie limitata” la morile de apa de la Eftimie Murgu. Mamaliga este, intra-adevar unica, cum unic este si acest loc din inima Cheilor Rudariei.  Aparent firavul parau Rudarica, afluent al Nerei, macina timpul, cerealele si grijile omului.

 

Cu bacul la Ram Serbia - Veliko Gradiste Cu bacul la Ram - Stara Palanka - Serbia - Clisura Dunarii la sarbi- Cu bacul la Ram - Stara Palanka - Serbia - Clisura Dunarii la sarbi Clisura Dunarii la sarbi - 2014-002 Clisura Dunarii la sarbi - 2014-001 Clisura Dunarii la sarbi - 2014-000 Clisura Dunarii la sarbi - 2014-  Cazanele Dunarii la Sarbi - Clisura Dunarii    Bustul lui Eftimie Murgu din centrul localitatii Eftimie Murgu Bacul Ram Serbia vila stevic - veliko gradiste - srebrno jezero - serbia -  Statuia lui Decebal - Cazanele Mici - vazuta de pe malul sarbesc al Dunarii Statuia lui Decebal - Cazanele Mici - vazuta de pe malul sarbesc al Dunarii - 2014 Moara de la Tunel - Muzeul morilor de apa din localitatea Eftimie Murgu - Octombrie 2014 moara Firizi - morile de apa de la Eftimie Murgu Ostrovo - Clisura Dunarii la sarbi Poarta de intrare spre poteca tematica Cacada Bigar - Izbucul Bigar - Parcul National Cheile Nerei-Beusnita Statuia lui Decebal - Cazanele Mici - Clisura Dunarii Serbia - vazuta de pe malul sarbesc al Dunarii Indicator spre izbucul Bigar - Parcul National Cheile Nerei-Beusnita