Culele din Maldarasti. Cum traiau boierii de acum trei sute de ani

  • Complexul Muzeal Maldarasti Valcea – la aproximativ 3km de Horezu (judetul Valcea);
  • Cos de Gunoi in fata Culei Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea

Aveau maldare de bani, spunea gura lumii. Dar aveau si o mare aplecare pentru cultura si lucrurile durabile, bine facute. De la aceste maldare de bani si-ar trage numele localitatea Maldarasti (judetul Valcea), comuna boierilor din neamul Maldarastilor, ctitorii maretelor case-cule din Oltenia. Am vizitat aceste impunatoare vile fortificate intr-o frumoasa zi de toamna tarzie cand ne-am lasat dusi de un indicator scris usor stangaci de mana, semn ca banii pentru cultura si pentru muzeul din Maldarasti au cam ajuns la fundul sacului. Una dintre cule a fost retrocedata, iar de la anul, ne-a spus unul dintre curatori, s-ar putea nici sa nu i se cunoasca viitoarea destinatie. Sa speram ca va ramane muzeu, caci este un loc deosebit de frumos, cu arhitectura si lucruri unicat, iar casele fortificate sunt mobilate ca odinioara, asteptand sa-ti spuna povestea elitelor de pe timpuri. Dupa ce s-a stins vremea boierilor, comunistii au facut aici sediul IAS-ului (intreprindere Agricola de Stat).

Pictura Greceanu din iatac - complexul muzeal culele maldarasti valcea

Fiecare camera are mobilier masiv sculptat meticulos, icoane vechi de la lacasele de cult din imprejurimi, tablouri, covoare, sobe unicat, obiecte de decor aduse de proprietari de-a lungul timpului. Fiecare cula are incastrata la intrare cate o piatra de moara pentru a aduce belsug in casa, iar imensele cruci de piatra simbolizau trasarea hotarelor intre proprietatile de odinioara. Sigur va sunt cunoscute siluetele acestor cladiri din „Neinfricatii”, „Drumul Oaselor” sau „Iancu Jianu – Haiducul”.

Cula-Greceanu-

Biserica Sf Nicolae si Sfintii Voievozi Maldarasti - Monument Istoric - complexul muzeal culele maldarasti valcea

Ansamblul Culelor Maldarasti este un traseu care a inceput cu vizitarea culei Greceanu. Apoi ne-am plimbat pasii prin incaperile culei Duca, ca apoi sa vedem Casa Memoriala I.G. Duca.  La final am vazut Biserica-Monument Istoric Sfantul Gheorghe si Sfintii Voievozi, la doi pasi de Complexul Muzeal Maldarasti.

Construita ca refugiu, fortareata si locuinta, Cula Greceanu a fost ridicata de Nan Paharnicul in 1915 si a rezistat cel mai bine timpului. Gheorghița Maldarascu si jupanita Eva, proprietarii culei din secolul al XVIII-lea, i-au dat forma sa actuala. Averea neamului Maldarestilor se intindea de la munti pana la Dunare, atragand ca un magnet hoti, haiduci si nelipsitele hoarde de turci. Invaziile repetate au dus la nasterea acestori mini fortarete cu ziduri groase, intrari si incaperi ascunse.

zavor masiv cula greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea

cula greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea

Numele de cula provine din cuvântul turcesc kule (traducere: turn). Cula olteneasca desemna o casa-turn intarita cu un parter inalt, masiv, si un etaj la care se ajunge cu ajutorul unei scari. In cazul unui atac existau camarute dotate cu apa, plita si un minimum necesar pentru supravietuire. Scara era una din material textil, care se masca.
pe cerdac - complexul muzeal culele maldarasti valcea
Din pridvorul cerdac al culelor se vad in toata splendoarea lor Arnota, Buila si Barbatescu, precum si valea Luncavatului. Nicolae Greceanu a facut o restaurare a culei in 1934. In 1936, Olga Greceanu, cea mai remarcabila femeie-artist-si-carturar din perioada de eflorescenta culturala interbelica,  a pictat fresca stramosilor dupa paraclisul familiei.

pictura olga greceanu in cula greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea - octombrie 2014

placa cula Duca- complexul muzeal culele maldarasti valcea

cula duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea

Cula Maldarascu sau Cula Duca este si mai impunatoare decat cula Greceanu. A fost construita de Gheorghita Maldarescu in 1812, iar stucaturile au fost executate in 1827, dupa cum spune inscriptia de pe peretele etajului. Tezaurul adapostit aici include sobe cu olane, icoane, elemente din porti imparatesti, ceramica artizanala, mobila sculptata, fresca Olgai Greceanu si obiecte deosebite, unice, precum o masa sculptata cu motive astrale sau un covor cu motivele Adam si Eva sub forma unor tarani autentici. Mai multe detalii despre istoria Casei Muzeale I.G.Ghica si complexul culelor oltenesti pe muzee-valcea.

Casa Memoriala IG Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea 2014

Sobe Cula Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea

usa cula greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea

 

poarta cula greceanu 2014 - complexul muzeal culele maldarasti valcea Poarta Cula Greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea   pictura naiva sub scara cula Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea pictura olga greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea   lampa din iatac - complexul muzeal culele maldarasti valcea intrare complex muzeal culele maldarasti valcea gramofon cula  greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea 2014 Fereastra cu loc de flinta si arme Cula Greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea Fantana Curte CulaGreceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea   Covor Adam si Eva - Cula Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea   cula greceanu - complexul muzeal culele maldarasti valcea- cula greceanu -complexul muzeal culele maldarasti valcea Casa Memoriala IG Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea-  Casa Memoriala IG Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea - camera doamnelor Casa IG Duca - complexul muzeal culele maldarasti valcea cal sculptat scaun - simbolul casei - complexul muzeal culele maldarasti valcea