Cum alegi rucsacul de munte

Pentru a parcurge ture de mai multe zile in diverse locuri, ai nevoie de rucsac. Rucsacurile moderne (cu bare interioare) – in comparatie cu cele vechi (cu cadru) – sunt proiectate ergonomic, astfel ca acestea sunt confortabile, eficiente si ofera o stabilitate buna pentru purtator. Aceste avantaje confera un plus de siguranta celor care aleg drumetiile montane, fie ele de o zi sau de mai lunga durata. Rucsacurile moderne au cadrul in interiorul rucsacului (cu una sau mai multe bare de aluminiu). Fie esti catarator, schior sau excursionist acest tip de rigidizare te ajuta sa-ti mentii mai usor echilibrul pe suprafete accidentate.

hana-rucsac-munte-mormotaPentru excursii, ture de o noapte este suficient sa ai un rucsac de 30-40 litri, dar pentru o tura de 3 trei zile deja ai nevoie de un rucsac cu capacitatea de 40-50 litri. Unele modele pot ajunge la 100 litri. Ai grija insa ca de regula cu cat este mai mare rucsacul, cu atit cari mai mult. Alegerea marimii rucsacului este foarte importanta.

1. Rucsaci cu sistem de rigidizare interioara
Rucsacurile care au un litraj mare (cei folositi la ture pentru doua sau mai multe zile) sunt in mod obligatoriu rucsacuri cu spate rigid. Aceasta inseamna ca spatele rucsacului este rigidizat cu o bara de metal care face ca greutatea sa fie orientata pe sold, cea mai rezistenta parte a corpului. Barele de rigidizare se gasesc in interiorul rucsacului, de obicei sunt bare de aluminiu cu o latime de 2,5 cm si o grosime de 3 mm. Bara sau barele se pot scoate si se pot modela conform formei corpului.

Rigidizarea interioare are mai multe avantaje:
Flexibilitate – Barele interioare confera interiorului rucsacului o soliditate, astfel rucsacul se adapteaza mai usor la miscarea corpului, ceea ce confera, drumetului, cataratorului sau schiorului o usurinta in deplasare.
Echilibru – Acesti rucsaci inbratiseaza corpul, astfel greutatea transportata ajungand mai aproape de centrul tau gravitional, astfel in caz de nevoie (ex. cand treci prin teren accidentat) te ajuta la mentinerea echilibrului.
Stabilitate – Aceste rucsacuri sunt dotate cu chingi de compresie, cu ajutorul carora bagajul poate fi compresat, sau diferite obiecte pot fi fixate, astfel rucsacul nu are o viata independenta, oferind purtatorului o stabilitate buna (nu iti pierzi echilibrul) si in situatii extreme.
Libertatea de miscare – Datorita rigidizarii interioare forma rucsacului este de obicei mai ingusta, cea ce face posibil libera miscare a mainilor, motiv intemeiat pentru care acesti rucsaci sunt populari in randul cataratorilor si schiorilor. Acest profil ingust are un mare avantaj si pentru excursionisti, cind trec printr-un loc ingust sau prin tufisuri.
Posibilitatea de reglare – Rigidizarea interioara (impreuna cu chingile de umar si sold) sunt sisteme suspendate, si astfel sunt mai usor de reglate, decat in cazul rucsacilor clasice.

2. Rucsacuri simple (fara rigidizare) sau cu spate semirigid
Rucsacurile simple de obicei nu au bara montata in interior (se pot gasi unele modele cu spate semirigid) si pot avea capacitatea de incarcare de 20-40 litri. Acestia se folosesc de obicei pentru ture de 1-2 zile.

Partile ruscacului
marime-rucsac-munteMaterialul folosit este de obicei materialul special pentru rucsacuri (najlon robust), sau Cordura (un material tare, putin aspru). Ambele materiale sunt rezistente la apa si la uzura. Cordura este mai rezistent, dar putin mai greu. Unele rucsacuri cu fixare interioara au o “fusta”, adica un nailon interior cu ajutorul caruia volumul rucsacului poate fi marita.

Buzunare detasabile
La majoritatea rucsacurilor ai posibilitatea sa detasezi partea de sus (capacul), care este un buzunar, asfel rucsacul poate fi micsorat. Acesta este foarte practia in special cand din tabara de baza doresti sa faci o excursie, drumetie de o zi.

Buzunare laterale
O parte a rucsacilor au buzunare laterale fixe, altele detasabile, iar altele pot fi ascunse.

Atasarea accesoriilor
Punctele de fixare fac posibil, ca in caz de nevoie, sa atarni mai multe obiecte pe rucsac. Petru cataratori si alpinisti in special cei care pornesc la drumetii iarna au nevoie de suport pentru piolet, de suport pentru carabine, sau suport pentru coltari.

Impachetarea
La majoritatea rucsacilor inpachetarea se face de sus, ceea ce face necesar ca lucrurile de care ai nevoie rapid (ex. Pelerina de ploaie) sa fie tinut cat mai sus in rucsac. Unii rucsaci sunt dotate cu un fermoar pe partea inferioara a rucsacului, astfel avind acces direct la sacul de dormit fara a despacheta intregul rucsac.

Alegerea rucsacului
Care este marimea ideala?
25-30 litri: este ideal pentru ture de una sau doua zile, in special vara, cand nu avem nevoie de echipament sofisticat
30-50 litri: este marimea ideala pentru ture de doua, trei zile.
60-80 litri: este folosit pentru ture mai lungi. Atentie de regula cu cat este mai mare rucsacul cu atat cari mai mult.
Trebuie tinut cont si de greutatea rucsacului! Rucsacii mari cantaresc in jur de 2,2 kg.

Dupa cumparare. “Dresajul” rucsacului
Nu uita ca inainte de tura sa reglezi rucsacul. Este avantajos ca pentru inceput sa faci doar o tura scurta cu rucsacul nou. La popasuri poti sa faci reglarile corespunzatoare. Dupa folosirea regulata, barele de rigidizare se vor conforma dupa corpul tau.

Cum sa-ti impachetezi rucsacul?
hanna-impachetare-rucsacTi-ai facut planurile, cumparaturile, esti pregatit? A sosit timpul sa impachetezi si sa pornesti la drum. Singura intrebare ramane: cum poti sa-ti impachetezi rucsacul cat mai eficient? Aceasta depinde de ceea ce ai de gand sa cari cu tine, precum si de locul unde ai de gand sa mergi (traseu montan, accidentat, etc.)

Indiferent de conditiile de drum pune lucrurile cele mai grele cat mai aproape de spate. Pe teren usor pune lucrurile grele cat mai sus in rucsac. Astfel greutatea sa cada pe sold, partea corpului care suporta cel mai bine greutatea. Pe teren accidentat impacheteaza invers, lucurile grele punele cat mai jos, astfel centrul gravitational al corpului e mai jos, iar acest lucru iti confera stabilitate.Intotdeauna in partea inferioara a rucsacului puneti sacul de dormit, langa el puneti toate acele lucruri de care crezi ca ai nevoie doar la dormit. Strange cat mai bine chingile de pe rucsac pentru ca rucsacul sa fie cat mai stabil. Persoanele mai scunde, precum si majoritatea femeilor, indiferent de conditiile de drum, prefera ca lucrurile grele sa fie cat mai jos. Tu decizi cum ti-e mai comod. Incerca mai multe metode de impachetare pentru a vedea care este cel mai avantajos pentru tine.

Verifica ca lucrurile de care poti avea nevoie intre timp sa fie impachetate in locuri usor accesibile! Nu lasa gauri. In vase pune lucruri mici. Mancarea este bine sa o impachetezi diferit, decat sa o pui toata intr-o punga.

Daca mergeti mai multi impartiti lucrurile mari (ex. cortul) intre voi. Nici unul nu trebuie sa fie “sherpa” celorlati. Agata cat mai putine lucruri pe dinafara rucsacului, deoarece devii mai instabil. Daca totusi pui cateva lucruri, fixeazale sa nu se miste. Ex. betele de la cort le poti pune orizontal pe rucsac, poliform sau lateral si le poti strange cu chingile laterale. Bucla pentru piolet si daisy chain a fost conceputa pentru aceste echipamente speciale, foloseste-le cat mai creativ, dar nu-ti risca confortul si stabilitatea.

Sa ai la tine intotdeauna husa de rucsac. De obicei rucsacii sunt fabricati din material impermeabil, dar la fermuare si la cusaturi sunt sensibili. In cazul unor ploi torentiale poate intra apa si continutul rucsacului devine ud, ceea ce il face mai greu.

Vrei sa fii un excursionist pregatit? Atunci inainte de a porni la drum:

  • Fa o lista cu lucrurile de care vei avea nevoie;
  • Inainte de pornire consultati lista, sa ai toate lucrurile necesare la tine;
  • Verificati echipamentul vechi inainte de impachetare sa vezi daca mai e functionabil;
  • Impacheteazati rucsacul cu o zi inainte de pornire, sau fa o impachetare proba cu cateva zile inainte de pornire, daca totusi iti lipseste ceva e bine sa-ti dai seama din timp.

Intretinerea rucsacului
-Nu depozitati rucsacul in stare murdara (plin de noroi), prevenind astfel deteriorarea prematura al materialului .
-Spalarea rucsacul se recomanda cu apa calda de maxim 30 grade Celsius.
-Curaţati rucsacul cu carpa umeda inainte de depozitare, dar niciodata sa nu depozitaţi rucsacul in stare umeda, pentru a evita aparitia mucegaiului.
-Depozitati rucsacul doar in locuri ferite de umezeala.
-Avand grija de rucsacul dumneavoastra acesta va fi partenerul de incredere pentru o vreme indelungata.

mormotaland-echipament-munteArticol si rubrica realizate impreuna cu www.mormota.ro
Rucsacuri – De la modele de o zi pana la modele alpine si trekking