Cum sa ajung la aeroportul Bucuresti OTOPENI – solutii transport

Ti-ai luat bilete de avion, si calatoria este pe cale sa inceapa. Bine, bine, dar pana la urcatul in avion mai este o problema: cum ajungem la aeroport si ce solutii de transport ar fi .
Asadar, care este cea mai convenabila metoda de a ajunge in Otopeni la aeroport, normal si fara batai de cap?
Cel mai ieftin si mai ieftin… este sa te duca cineva la aeroport, nu-i asa? :)) Dar acest lucru este mereu aproape ipotetic. Asadar sa enumaram concret ce variante avem.

Aeropertul Bucuresti Otopeni noul terminal

Solutia transport local

Expresul 783, este una dintre solutii. Stiu ca se ia de la Unirii, Universitate, Romana, Victoriei si probabil ca or mai fi si alte statii pe traseu. Gratie traficului din Bucuresti – semi-haotic, ca sa zic asa, nu as stii sa va garantez si cat timp face expresul din Otopeni pana in centru. Teoretic, daca ar fi sa ne luam dupa distanta, ar trebui sa fie in jurul la o ora. Conform site-ului oficial citez:

Orar:
luni-vineri:
05:30-20:00 la fiecare 15 minute.
20:30-23:00 la fiecare 30 minute
23:30-05:30 la fiecare 40 minute

Sâmbătă, Duminică, Sărbători legale:
05:30-23:00 la fiecare 30 minute
23:30-05:30 la fiecare 40 minute

Cartele pot fi cumpărate în faţa Terminalului Sosiri, între orele 6:00-21:00. Preţul unui bilet pentru două călătorii este de 7 lei.

De curand sau mai de curand a aparut si un tren care face legatura intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni. Citez :

“Trenurile “Henri Coandă Expres” circulă între Gara de Nord şi punctul de oprire (PO) Otopeni. Transferul între puncul de oprire Otopeni şi terminalele aeroportului se face cu autobuze. Programul acestora este sincronizat cu cel al trenurilor.
Timpul de aşteptare între tren şi autobuz este de 10 minute. Durata totală, inclusiv aşteptarea dintre tren şi autobuz este de cca 50 minute.
Preţul unui bilet de călătorie este de 8.10 lei, şi este valabil atât pe tren, cât şi pe autobuz.
Biletele pot fi procurate la casa de bilete din zona Sosiri Internaţionale, şi la toate casele de bilete şi agenţiile CFR.
Copii până la 5 ani călătoresc gratuit. Copii între 5-10 ani, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.”

Acum ce sa zic… Nu le-am incercat niciodata nici pe una nici pe alta. Si nici nu sa le incerc prea curand. Deocamdata taxiurile sunt ieftine in Romania si este o vorba – unde merge mia merge si suta. Asa ca daca tot dai o palarie de bani ca sa pleci pe afara, zic ca 3-4 euro in plus nu se simt in economia bugetului general.

Oricum, Romania este departe de ceea ce inseamna transport local civilizat si asta daca ne raportam la ce se intampla pe afara. E drept si preturile sunt altele nu zic, insa si educatia e cam la fel.

Solutia cu taxiul:

Deocamdata cea mai buna solutie de a ajunge ala Aeroportul din Oropeni din Bucuresti este taxiul. O cursa medie – ca de exemplu din zona centrala inelul 1 pana la Otopeni face in jur de 30 de roni ( plus minus 15%). Depinde foarte mult de trafic si de ruta.
Mai pui aici si un 10% bacsisul, mai ales daca observi ca soferul chiar si-a dat interesul pentru tine ca si client. Sunt unii chiar haiosi.
Deocamdata, tarifele de taxi in Bucuresti sunt pomana… OK, o sa ziceti ca si salariile sunt mici, da, dar combustibilul e cam la fel cu ce se intampla pe afara… Din ce am mai discutat cu soferii de taxi, tariful va ajunge cat de carand in jur de 2 RON/km fata de 1,4 RON cat este acum…Si sincer , nu ca le-as tine parte, insa acesta ar fi cam tariful cinstit.
De cand a fost scandalul cu japoneza taxiurile cu tarif normal au intrare in Otopeni la liber – adica, daca abia ai ajuns , in dreapta terminalului “Sosiri” exista un birou sprecial pentru taxiuri, faci comanda si primesti un bilet de ordine + o confirmare. Elegant.
Pentru cei foarte grabiti exista si varianta “Fast taxi” – cu un tarif de 3.5 Ron/Km, iar pentru cei naivi sau neinformati – varianta “Rechinul”, care inca mai exista, din pacate. Asa ca deschideti bine ochii!!! Oricum fata de haosul de acum cativa ani, pot spune cu mana pe suflet ca Otopeni-ul s-a schimbat foarte mult in bine.

Cu masina personala – in special pentru cei veniti din provincie

Daca vii din provincie sau daca nu vrei sa mergi cu taxiul la aeroport, nu-ti ramane decat varianta cu masina personala. Slava Domnului ca acum solutii sunt. Pe langa parcarea oficiala din Otopeni mai sunt si alti intreprinzatori, ca sa-i numesc asa, care pe langa faptul ca iti ofera o parcare intr-o marja de pret decenta, iti mai pun la dispozitie si transport tur-retur de la parcare spre aeroport.
Pentru ca la un moment dat am cochetat cu ideea, macar ca si termen de comparatie, va pot spune din experienta personala ca pentru o perioada de 5 zile, pretul per total este in jur de 100 lei. Asta fara sa mai pui la socoteala benzina proprie. Gasesti parcarile daca dai pe un Google o cautare dupa ” parcari Otopeni“.

Concluzia este ca, daca vrei sa ai o calatorie civilizata, cea mai convenabila varianta la momentul asta ramane fara indoiala taxiul. Stres ZERO! Pentru alte informatii: site-ul oficial al aeroportului otopeni va sta la dispozitie: http://www.bucharestairports.ro/otp/index.php

Sper sa va fie cu folos si calatorii placute sa aveti!