Cum sa construiesti singur un solar pentru legume

Viata la tara are pe langa avantaje si dezavantaje. Unul din ele, este lipsa unei piete indeajuns de mari si bine aprovizionate in care sa gasesti la orice ora legume si fructe cel putin acum pe timp de iarna. Pe de alta parte, toata lumea zice, ca traind la tara este obligatoriu sa ai o gradina cat de mica:) Acum, trebuia ca problema asta sa fie rezolvata intr-un fel sau altul iar singura solutie care ni s-a aratat a fost constructia unui solar pentru legume.

Dupa ce am studiat Internetul in lung si-n lat cautand diverse scheme si retete de solarii – de la cele din teava de fier pana la cele din lemn si/sau pvc, ne-am decis spre un solar din teava PP-R pentru ca  prezenta durabilitate in timp ( PP-R rezistand o viata ) si fara cheltuieli de intretinere suplimentare . Nu in ultimul rand, doream ceva pe care sa-l putem realiza noi, doua persoane fara experienta intr-ale constructiilor. O sa vedeti de asemenea ca si pretul de constructie pe metru matrat a fost unul decent – sub 25Ron/mp cu tot cu folie.

In cele ce urmeaza am sa va descriu pas cu pas pasii pentru crerea unui solar de 16 metri patrati din tevi de PP-R. Aditional am mai cumparat materiale pentru construirea a doua solarii tip tunel de 2m x4m , pe care sa le folosim in special pentru culturi de plante care nu cresc mult pe verticala : salata,loboda,ridichi,leurda etc.

NECESAR MATERIALE Solar pentru Legume ( dimensiuni : 16mp, inaltime 185cm, latime 400 cm, lungime 400 cm )

11 tevi de PP-R de 2cm diametru – 88 ron
6 scanduri 4m x 15cm – 80 Ron
2 scanduri (lantete) de 4m x 5 cm – 14 ron
2 benzi de Power Tape – 22 Ron
coliere de plastic de 20 cm  – un pachet – 10 ron
8 cleme de cupru pentru fixarea tevilor de PP-R de cadrul din lemn
folie speciala solar – 110 ron
20 cleme plastic pentru prindere a foliei pe teava de PP-R – 34 RON
cuie de 6 – 1/2 kg – 3 ron
holsuruburi pentru lemn de 5cm – 8 bucati – 1,5 RON
Otel beton de 8 mm taiat la bari de 1 metru – 8 metri ( aprox 2 kg ) – 7 Ron

NECESAR SCULE

Ciocan
Surubelnita in cruce
Ruleta
Bormasina cu burghiu pentru lemn de 6mm
Ferastrau pendular

Se masoara si se pregateste terenul pe care va fi amplasat solariul, pentru ca ulterior va fi mai greu de lucrat cu folia deja montata. Din scandurile de 4 metri se contruieste un cadru patrat.Scandurile vin batute la capete , la 90 de grade. 

DSCN9346

Se bat in pamant barile din otel beton la pe doua dintre laturile solariului, la 133 cm distanta. Barile sunt batute 50 cm in pamant, 50 cm ramanand afara.

Trecem apoi la construirea arcelor. Din doua bari de PP-R vom forma o singura bara de 6m folosind Power-Tape. Avem nevoie de 4 bari in total. Barile se vor tensiona si se vor introduce in barile de otel beton obtinand astfel 4 arce pe care le vom stabiliza de cadrul de lemn cu ajutorul clemelor.

DSCN9351

Trecem apoi la capete. Pentru capetele de solar se vor folosi cele doua scanduri de 4m ramase. Vom masura la cele doua capete scandurile din cadru dupa cum urmeaza : prima data la 2 metri, apoi la 35 cm stanga / dreapta de centru. Pe unul din
capete vom construi ulterior o usa.

Arcele din capete le vom stabiliza cu inca doua scanduri ca in imaginea de mai jos. Celor din mijloc le vom atasa cate un lantete de 200cm taiat pe rotund sus, si prins de arc cu 2 coliere de plastic.La final vom veni cu cele 3 transversale care au rol de sustinere si stabilizare, care vin prinse de arce cu ajutorul Power Tape si a colierelor din plastic.

DSCN9356

Inainte de a aplica folia pe solar vom sapa de jur imprejurul solarului un sant de 15-20 adancime si lat de-o cazma.Folia , dupa cum veti vedea si in fotografii va veni ingropata in pamant.

Cand totul este gata, aplicati folia pe solar, incapand mai intai cu capetele. Trebuie sa recunosc ca ne-am cam chinuit un picut, ori poate din lipsa de dexteritate ori ca nu am facut corect etapele.Ma rog, cert este ca, cu chiu cu vai am reusit sa aplicam clemele acelea special pentru prinderea foliei pe solar. Atentie, inainte de a le intrebuinta, clemele trebuie lasate in apa fiarta 10-15 min. Se aplica – la cald cum s-ar spune:)

DSCN9359

Din cauza de ploi, nu am mai apucat sa pun si usa la solar.O sa revin si cu o poza finala. Desigur, o sa urmeze un alt material in care sa va povestesc cum sta treaba cu plantatul:)Dar asta mai incolo:)