Fanica, cel mai frumos Ciobanesc Romanesc de Bucovina

Fanica, ciobanescul nostru de Bucovina era in visele noastre legate de casa la tara cu mult inainte de a aparea pe lume botul pufos cu latrat distinct.

DSCN8751

Neavand experienta, intram in vorba cu o foarte buna prietena si ne spune ca la o casa traditionala romaneasca merge un caine traditional, de-al nostru. Ce rasa de caine? Pai simplu: Ciobanesc Romanesc de Bucovina. Si dintr-una in alta, in acea seara, am plecat spre casa decisi sa avem un ciobanesc neaos, avand si un nume deja stablit : Fanica.

Zis si facut. Dar unde il puteam gasi pe al nostru catel Fanica? Dupa multe cautari si intrebari aveam doua solutii: Fanica ar fi putut fi in Iasi sau in Focsani. Se pare ca la vremea aia, Fanica era deja embrion gratie celor doi parinti campioni: Tintaur si Daciana de Plai Vrancean, crescuti cu mare grija de Dl. Stroe Macovei - Canisa De Plai Vrancean. Alegerea canisei de unde luam cainele este iarasi un pas extrem de imporant, care ne va feri de impostorii ce colcaie pe Internet. Si in plus, trebuie sa incurajam adevaratii crescatori si iubitori ai rasei autohtone Ciobanesc de Bucovina.

DSCN8803

Dornic de afectiune, devotat, teritorial, inteligent, prietenos cu familia si circumspect cu strainii, al nostru Fanica se incadreaza in descrierile si fisa rasei din care face parte. Zi de zi mai face cate o nazbatie si te bucura cu jocurile si descoperile sale.

DSCN8116

Ca orice caine in crestere, ne-a pus pe jar de mai multe ori cand a facut boroboate mai mari sau mai mici, s-a mai ranit usor, a evadat din padocul pe care i l-am construit sau ne-a lasat fara cizme, papuci, cablurile de laptop si tot asa. A reusit chiar sa-si bage capul printr-o “plasa de Buzau”, sa sara gardul, sa fie muscat de un roi de albine si sa se blocheze intr-un colac de sarma.

fanica trufa (1)

Ciobanescul romanesc de Bucovina, ca orice caine de talie mare si teritorial, are nevoie de spatiu corespunzator. Nimic nu ii aduce o satisfactie mai mare decat sa patruleze cei 3000 de metri patrati ai mosiei noastre, iar pe timp de vara se mai adauga si alti 3000 de metri ai vecinului, vecin care l-a indragit si il “cinsteste” in fiecare dimineata cu cate o bunatate.

Pentru o dezvoltare armonioasa ciobanestii au nevoie si de miscare, dresaj de baza, o mana forte pentru a stabili si respecta regulile ierarhiei, consecventa si macar un pic de joaca. Oricum, talia lor impozanta ii face sa oboseasca destul de repede dupa cateva ture de mosie, deci nu veti avea probleme la acest capitol.

vaja

A pune un caine pe lant este o brutalitate, iar a condamna un ciobanesc la o viata in lant sau a-l inchide intr-un tarc prea mic echivaleaza cu anchilozare, anxietate, deformarea oaselor si nefericire.

DSCN8138

Atitudinea si mentalitatea multor locuitori din zonele rurale legata de caini ne-a adus de multe ori la disperare. De cele mai multe ori cainele nu este altceva decat un aparat latrator aici. “Cel mai bun prieten al omului” este tratat cu dispret, este batut crunt pentru orice “abatere”, hranit exclusiv cu paine, nu este vaccinat, azvarlit ca un gunoi daca se imbolnaveste sau daca caracterul cainelui nu este pe placul taranului. Oamenii sunt deseori atat de zgarciti la minte, incat nu se indura sa dea echivalentul a 4-5 euro pentru vaccinurile obligatorii, ca urmare am aflat de o multime de caini cu destine tragice, imbolnaviti din cauza ignorantei si prostiei stapanilor lor.

fanica fenicul mic 2013

Pe langa asigurarea spatiului, afectiunii, igienei, in primul an si jumatate de viata Ciobanestii de Bucovina au nevoie de calciu pentru o crestere corespunzatoare a osaturii mari. Musculatura si oasele cresc intr-un ritm alert, iar in lipsa vitaminelor si a calciului oasele se pot deforma definitiv.

DSCN9441

Pe langa mancarea specifica pe care i-am asigurat-o, ciobanescul nostru de bucovina a primit zer, mancare de orez cu legume si carne, morcovi proaspeti, recompense sub forma de oase speciale si jucarioare. Pentru a avea un exemplar frumos, trebuie inspectata atent blana, dezinfectate eventualele rani minore, inspectate urechile si actionat dupa caz cu solutie auriculara, avut grija in sezonul capuselor si a purecilor, plus deparazitarea obligatorie. In perioada naparlirii este necesar un periaj temeinic zi de zi. Altfel riscati sa umpleti curtea, cusca si hainele cu blana, iar mai grav cainele va avea tendinta sa se “ospateze” cu propriul par.

1 an
Ciobanestii de Bucovina au reflexe innascute in a pazi si aduna turme de oi, cirezi de vite sau chiar a aduna pasari in tarc. Fanica si-a exersat calitatile de caine de stana cu gainile noastre.

DSCN4539

Cainii din aceasta rasa sunt independenti si au nevoie de dresaj si socializare. Cu un dresaj bland si consecvent veti obtine educatia dorita, dar nu uitati de latura independenta a acestori caini curajosi, mandri si impozanti.

fanica trufa (1)   fanica bucurandu-se de zapada - 24 ianuarie 2014 - 001

 

Fanica 1 an

didina speedy si fanica iulie 2014