Ferma urbana: Cum poti cultiva cateva tone de legume si fructe pe 400 metri patrati in oras

In zonele urbane cultivarea unei gradini pentru nevoile proprii poate parea o idee desucheata. Dar nu si pentru o familie din Pasadena, California, SUA.

La o aruncatura de bat de “jungla urbana” a orasului californian Pasadena, o ferma urbana revolutioneaza ideea cresterii legumelor, fructelor si a florilor comestibile.

Urban Farm California -

Ferme urbane - Cum poti sa cultivi trei tone de legume si fructe pe 400 metri

De peste un deceniu familia Dervae din Pasadena isi asigura in totalitate necesarul de legume si fructe, ba mai mult vinde si tuturor restaurantelor din imprejurimi. Produsele de la aceasta gradina sunt organice, iar bucatarilor le plac produsele de provenienta locala dintr-o sursa sigura si de incredere. Totul este foarte, foarte concentrat aici, iar vegetatia este incredibil de densa.

Tatal si cei trei copii adulti cresc de-a lungul unui an aproximativ 400 de soiuri de legume, fructe si flori comestibile care insumeaza aproximativ 6.000 de kilograme de alimente produse pe an, cantitate suficienta pentru a hrani clanul Dervae si de a vinde surplusul. Ouale proaspete de la puii de gaina si rate crescuti tot la aceasta ferma intregesc meniul familiei. Profitul de peste 20 000 de dolari este folosit pentru a cumpara tot ceea ce nu se poate creste in batatura, adica orez, grau, fructe exotice, ovaz, cereale si altele.  Combustibilul este bio si este furnizat gratuit de catre restaurantele din jur sub forma uleiului folosit la gatit. Electricitatea este produsa cu ajutorul panourilor solare, iar factura, dupa cum spune capul familiei, este de doar 12 dolari pe luna.

Dervae ferma

Dupa cum marturiseste proprietarul in filmul de mai sus, la inceput era neincrezator, iar spatiul i se parea prea mic pentru ambitiile de gradinar incepator si sumedenia de plante pe care dorea sa le creasca.

Desigur, nu toate stau atat de roz cum pare la prima vedere. E vorba de extrem de multa munca si lupta constanta cu probleme precum feluriti daunatori, boli si chiar schimbari climatice, iar penuria de apa este un obstacol serios care trebuie depasit in fiecare sezon. Umiditatea se mentine ca in antichitate cu ajutorul unor ulcioare de lut care asigura radacinilor apa suficienta si constanta chiar sub soarele arzator al Californiei.

calea spre libertate -

Urban Homestead California

Urban Farm California --

 

Ferme urbane - Cum poti sa cultivi trei tone de legume si fructe pe 400 metri-