Gateala Capului. Acoperamantul capului pe intinsul Romaniei. Expozitie la Muzeul Taranului

“Gateala Capului”. Pana pe 16 noiembrie 2014, Sala Tancred Banateanu.

gateala capului expozitie Muzeul Taranului - 11 septembreie - 16 noiembrie 2014

Capul, fie el de femeie sau barbat, a fost mereu “gatit” in fel si chip astfel incat sa ofere imediat un semnal fie in planul starii civile si ale categoriilor de varsta fie in cel al starii sociale si materiale. Muzeul Taranului Roman dedica o expozitie uneia dintre cele mai semnificative componente ale costumului popular de femeie si de barbat.

Expozitia “Gateala capului”, deschisa la Muzeul National al taranului Roman pana pe 16 noiembrie, organizata in colaborare cu Muzeul National Astra Sibiu, in Sala Tancred Banateanu, prezinta acoperitorile de cap pentru femei si barbati avand drept criterii grupele de varsta si categoriile de stare civila si materiala.

gateala capului expozitie Muzeul Taranului - 11 septembreie - 16 noiembrie 2014-Sala Tancred Banateanu

Palarii din Romania la Gateala Capului expozitie Muzeul Taranului - 11 septembreie - 16 noiembrie 2014

Puteti admira toate categoriile de acoperitori cu care femeia „se inveleste“ in diferite zone ale Romaniei: cu panzatura (Maramures), cu „tas“ (Dobrogea), stergar sau manastergura (Moldova), cu hobot (Apuseni), cu paunite (Nasaud), cu pomeselnic (Tara Oltului), cu chindeu de cap (Orastie), cu praboada (Tara Hategului)…

Din expozitie nu lipsesc „valitorile“ purtate de femei in zona Tarnavelor, cepsele „cu coarne“ ale femeilor din Hateg, conciul din bani de argint al banatencelor, precum si naframele industriale, care au patruns in costumul femeiesc inca de la sfarsitul sec. al XIX-lea datorat extinderii comertului rural care a inclus si produsele unor fabrici din zonele vecine.

gateala capului expozitie Muzeul Taranului - 11 septembreie - 16 noiembrie 2014-Sala Tancred Banateanu-

Palarii din Romania la Gateala Capului expozitie Muzeul Taranului - 11 septembreie - 16 noiembrie 2014-

gateala capului expozitie Muzeul Taranului - 11 septembreie - 16 noiembrie 2014-Sala Tancred Banateanu-2014

Expozitia prezinta si o alta piesa importanta inclusa in categoria acoperamantului de cap: palaria, purtata atat de femei cat si de barbati. Lucrate din postav sau pasla, dar si din pai, palariile erau purtate de fete, direct pe par, iar de neveste peste stergar, impodobite cu flori, panglica sau cu „struturi“ (cununi de flori, pene etc.).

Spectaculoase pentru public sunt si cele doua modalitati de acoperamant a capului la barbati: caciula purtata in anotimpul rece si palaria, purtata vara. Barbatii nu umblau cu capul descoperit. Este stiut faptul ca in satul traditional barbatii ieseau „in lume“ cu capul descoperit doar atunci cand purtau doliu.

Materia Martir, Grâul

Puteti vedea, de asemenea, gateli de miri si mirese ale germanilor, maghiarilor ori polonezilor din Romania, cum sunt: bortenul si caita (scufie brodata) pentru femeile sasoaice, parta, purtata de femeile unguroaice, si korona (sau wieniec) – cununa de mireasa poloneza.

De mare interes este si atelierul de palarier in care personajul central este nea’ Nicu Zdarca, celebrul mester din Pasajul Englez, unul dintre ultimii mesteri care mai lucreaza palarii barbatesti, pe care ii mai au Bucurestii.

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Tancred Banateanu, pana pe 16 noiembrie 2014, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

Materia Martir, Grâul expozitie