In Cheile Oltetului. Manastirea Polovragi. Pestera Polovragi

la intrare in pestera polovragi - septembrie 2014Manastirea Polovragi - biserica Cheile Oltetului ofera o experienta splendida atat de pe drumul national, cat si explorate la pas din Polovragi (Gorj). Traseul nostru avea in plan un urcus pana la Crucea lui Ursache, cruce aflata pe culmea Capatanii, un loc ce ofera o panorama asupra imprejurimilor si o imagine unica asupra cheilor. Am ales o zi insorita de toamna in timpul saptamanii (avantajul de a lucra de acasa si de a putea pleca oricand) si am plecat inspre Manastirea si Pestera Polovragi, numita si Pestera lui Zamolxis sau Pestera lui Pahomie.

Nucile de la Manastirea Polovragi -Maicutele de la manastire strangeau nuci si ne-au oferit cu drag si noua. Eram singurii vizitatori la acea ora si am savurat frumuserea locului bine ingrijit si plin de flori, verdeata si o istorie de peste 500 de ani (1505). Printr-o poarta din zidul nordic al incintei manastirii se patrunde in cea de-a doua incinta unde se afla bolnita Sf.Nicolae.

Acest mic lacas este intesat de pictura veche si trebuie neaparat sa-l vedeti atunci cand va atineti pasii pe la Manastirea Polovragi. Ca la orice manastire – monument istoric totul este foarte bine randuit si arata impecabil. O frunza, un fir de praf sau o floare trecuta nu am vazut aici.

Am intrebat la manastire despre intrarea in traseu spre Crucea lui Ursache, dar primul lucru a fost sfatul de a nu pleca pe aceasta poteca, caci in aceasta perioada locul este taramul unei ursoaice cu pui care salasluieste aici hranindu-se cu pomusoare, mure si afine. Am luat sfatul ca atare, dar am hotarat sa nu ne speriem, mai ales ca mai avem experiente cu ursul carpatin.

Spre Cheile Oltetului-pestera Polovragi

La o aruncatura de bat de Manastire intram in Cheile Oltetului, iar peste alte cateva sute de metri ajungem la spartura artificiala in stanca care ne anunta ca suntem la intrare in Pestera Polovragi. Asteptand iesirea grupului de dinainte, gardianul ne avertizeaza din nou ca ursoaica este intr-adevar prin apropiere si sigur ne vom intalni pe ea daca mergem pana la Cruce. Am hotarat sa amanam intalnirea cu mama ursoaica si s-o lasam in plata Domnului sa-si vada de mure si provizii pentru cei mici. Am ramas sa vizitam pe indelete pestera care se pregatea sa gazduiasca la intrare o piesa de teatru in cadrul programului de promovare turistica “Acasa la Brancusi“. Actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Targu Jiu l- au “reinviat” pe zeul suprem al geto-dacilor chiar langa „Locasul sfant al lui Zamolxis“.pestera polovragi - septembrie 2014 - drapelul dacic

Pestera se afla la 670 metri altitudine in Cheile Oltetului, iar coperta pe cei doi versanti (Muntele Parang – malul Drept si Muntele Capatanii- malul stang) are 300-400 metri. Pestera a fost sapata de un brat al raului Oltet intr-o banda de calcare jurasice, lata de 1,5km.

Portiunea electrificata, de circa 600 metri (din cei peste 10 kilometri inregistrati de speologi din amonte către aval), se parcurge cu intoarcere pe poarta de intrare. Am avut parte de o doamna ghid foarte placuta si zambareata. In cei 600 metri de galerie cu lumini te plimbi ca intr-un muzeu natural, nefiind cazul sa te apleci, deoarece pestera are o deschidere generoasa atat pe latime cat si pe inaltime. Temperatura este constanta si nu exista curenti laterali.

Fiecare dantelarie din pestera are o istorie ai ei spusa de ghid. Turturi stalactitici, coloane intermediare, domuri, stalagmite, ocru de peșteră, toate au ceva de dezvaluit, iar din gura unui ghid priceput traseul devine si mai interesant.

Liliecii cu potcoava revenisera si ei de pe unde or fi fost plecati. Se pregateau sa intre in hibernare. In perioada hibernarii coloniei de lilieci (sezonul rece), pestera este inchisa pentru vizitatori.

“Potcoava” rosie a acestor mici vietati constituie un difuzor care capteaza ultrasunetele. Agatati de tavan cu capul in jos, liliecii se rotesc circular pentru a explora imprejurimile pana cand o insecta intra in campul sonarului sau. Atunci liliacul ataca pentru a-si prinde prada, fiind capabil de a vana 10-15 tantari per minut.

Pestera Muierii si Pestera Polovragi se numara printre cele cinci pesteri din tara selectate pentru a fi monitorizate timp de doi ani, printr-un program demarat cu fonduri norvegiene.

Manastirea Polovragi - septembrie 2014 Manastirea Polovragi - portita verde Manastirea Polovragi - curte interioara Manastirea Polovragi - bolnita Manastirea Polovragi - alee Intrare in Cheile Oltetului - 26 Septembrie 2014 Cheile Oltetului - 26 Septembrie 2014