La Conac dupa lapte de turcana

stana mai 2014

Viata la tara a adus cu sine dese vizite “la conac”. Asa i se spune prin partile acestea resedintei ciobanasului din localitate, furnizorul nostru de incredere pentru branzeturi, lapte de tot soiul, sunca, si chiar de carne de porc “atletic”, adica porc alergat pe dealuri alaturi de mioare si capre. Cele 3 capre pe care le avem ne-au prilejuit incursiunea intr-o lume a randuielilor specifice. Am constatat, din pacate, ca laptele de oaie nu prea are cautare ca si produs in sine, iar cu inventivitatea la capitolul branzeturi nu stam stralucit.

Desi sunt in preajma si in meniul omului cu mult inaintea domesticirii vacilor, oile si laptele lor au fost usor nedreptatite. Nu prea baut in cultura moderna, laptele de oaie este de obicei folosit pentru a face produse lactate finite, asa cum se intampla si la conacul nostru cu branza maturata de oaie. Faimoasa feta greceasca, Roquefort-ul frantuzesc, Manchego de Spania, Ġbejna din Malta, Pecorino Romano, Pecorino Sardo sau Ricotta din Italia, toate isi datoreaza succesul laptelui de oaie.

stana mai 2014-

Oile produc un volum mult mai mic de lapte decât vacile, dar acesta este mai bogat în grasimi, substante solide și minerale, compozitia unica facandu-l ideal pentru procesul de faurire a tuturor sortimentelor de brânza.

Marea majoritate a componentilor din laptele de oaie sunt in proporţii mai ridicate. Cazeina, spre exemplu, are cel mai mare continut comparativ cu cel al laptelui de vaca, bivolita sau capra.

In comparatie cu laptele dat de colega de ferma VACA, laptele de oaie este foarte hranitor si bogat in vitaminele A, B, și E, calciu, fosfor, potasiu si magneziu. Acesta conține o proporție mai mare de acizi grasi “buni”, recunoscuti pentru beneficiile lor asupra sănătatii.

porci stana mai 2014

Potrivit unui cercetător german, laptele de oaie contine mai mult acid linoleic conjugat (CLA) decat laptele de la porci, cai, capre, vite, si om. CLA lupta impotriva cancerului si reduce grasimile. Globulele grase din lapte de oaie sunt mai mici decat globulele grase din lapte de
vacă, facand laptele de oaie mai usor de digerat. Cu un gust usor sărat, laptele de turcana are puterea de a participa la vindecarea bolilor urinare si ale vezicii urinare si are efect afrodiziac.

Testat pe pielea noastra: o cura cu lapte te revigoreaza.