La Hobita, pe urmele lui Brancusi

Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - vedere din prispa casei in care s-a nascut Brancusi Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - sculptura in lemn detaliu Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - Poarta

Desi a fugit de pe aceste locuri mancand pamantul inca de pe cand avea 11-12 ani, Brancusi a ramas influentat in cel mai profund mod de catunul unde a vazut lumina zilei. Casa memoriala Constantin Brancusi din Hobita, Gorj este un loc cu o soarta ciudata. Indiferent de vicisitudinile vremurilor si nestiinta oamenilor (cititi istoria aici), locul ramane o portita frumoasa spre lumea din care a venit geniul.

Casa-Muzeu “Constantin Brancusi” si casele frumos impodobite din acele vremuri erau atat de mici incat puteau sa fie cu succes decor pentru “Hobitul” lui Peter Jackson. O odaie de dormit, cunia si celarul formau universul in care traia Brancusi si cei 6 frati.

500 lei brancusi in a piece of old wood brancusiinparisianatelier

Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - Magazie Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - Detaliu Poarta de Lemn Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - casa vedere laterala Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - Casa si acareturi Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - Casa parinteasca

Desi are mai multe surse de inspiratie (le puteti consulta pe wikipedia), Coloana Infinitului ( denumirea originala „Coloana recunostintei fara sfarsit”) si-a tras o parte din inspiratie din Hobita si spinarile muntilor ce inconjoara orizontul. “Marita, ar putea sprijini bolta cerească”, iar daca ai culca coloana pe orizontala ai vedea zarea strajuita de munti. Peisajele de aici te inspira in orice anotimp. Locuind la o aruncatura de bat, am revizitat Hobita de mai multe ori, iar traversarea pe bicicleta dinspre Seuca iti permite sa admiri satul ca in palma si sa-ti bucuri ochiul cu imaginea care i s-a intiparit in minte si micului Brancusi, plecat in nemurire cu dorul de a nu se fi intors pentru o ultima data acasa.

Casa Muzeu Constantin Brancusi Hobita Gorj - Poarta Lateral

 

DSCN7997

 

ColoanaInfinitului-Coloana recunottinței fara sfarsit

poarta sarutului brancusi - tg jiu  23  iunie 2014