La Muzeul Satului de la Curtisoara (Gorj) – Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti

Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara.

Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - patul

Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - 001Arhitectura populara, lemnul si lucraturile fine au devenit usor, usor de domeniul filelor galbene de istoriografii, lasand loc termopanelor, culorilor “turbate”, unei lipse de bun gust, cat si a mentalitatii “lasa ca merge si asa”. Trecutul frumos al arhitecturii populare gorjenesti e adunat scandura cu scandura in satul  Curtisoara, astazi un “cartier” al orasului Bumbesti Jiu.

Clopot- Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara

Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara a trecut prin multe, a fost si ciuntit si amputat (cititi despre retrocedare aici), dar in pofida betelor in roate rezista atat institutia, cat si oamenii care o pastoresc.

Muzeul se intinde de-a lungul drumului care duce de la Tg. Jiu la Petrosani, dar nu veti gasi cine stie ce indicatoare care sa imbie sa popositi printre casele construite din barne pe fundatie de bolovani, acoperite cu sindrila de brad, sau printre case inalte ce ilustreaza versiunea populara a locuintei fortificate numita “cula”, cu o larga raspandire in Oltenia secolelor XVIII – XIX (cititi despre Culele Maldarasti aici).

Complexul Arhitectural Gheorghe si Arethia Tatarascu -Culele din Oltenia - travelmaniacs ro
Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - casa popii udriste

Am descoperit muzeul vizitand cateva atractii turistice din Gorj. Poarta monumentala sculptata in lemn ne-a facut sa ne oprim, chiar daca orele de vizitare se incheiasera.  Am revenit la cateva zile pentru a descoperi foisoarele caselor din Gorj, pivnitele de la primul nivel, folosite ca depozit si “tarnat“-ul, prispa ce margineste pe trei laturi casa gorjeneasca de odinioara. Stalpii sculptati te fac sa-ti opresti pasul pentru a te minuna de artizanii unei epoci indepartate.

Pentru un pasionat de tot ce inseamna rustic si arta lemnului, muzeul este o sursa nepretuita de inspiratie si energie. Locuintele au fost aduse din diverse comune ale Gorjului si populate cu obiecte si costume specifice locului de unde veneau. Pe langa expozitia permanenta de arhitectura populara aici se mai organizeaza expozitii temporare de crestaturi in lemn, ceramica, costume populare gorjenesti, covoare si scoarte oltenesti. In cadrul muzeului exista doua biserici: prima o ctitorie a Balasei Cornoiu de la 1821 cu hramul Sf. Ioan Botezatorul si o a doua apartinand familiei Tatarescu. Placutele sculptate in lemn isi dezvaluie proprietarul tuturor bijuteriilor din lemn din acest muzeu al satului. Pentru a savura si intelege viata si semnificatia fiecarei case, aveti nevoie un ghid. Fara acesta, plimbarea prin muzeu va tinde sa aiba o latura superficiala.

Nu ne-au fost destule cele 4 ore petrecute la Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara. Sa zaboviti in Complexul Arhitectural Gheorghe si Arethia Tatarascu. Stramutat de la
Poiana Rovinari la Curtisoara intre anii 2000-2002 impozanta casa Tatarascu este un muzeu in muzeu si locul unde a locuit sculptorul Constantin Brancusi in anii 1937-1938.

E musai sa revenim pentru o gramada de obiective pe care le-am vizitat in graba sau nu am reusit sa le admiram decat de la distanta. Casa-muzeu a rapsodului popular Domnica Trop, casa-muzeu
Gheorghe Zamfir si Cula Cornoiu cu conac, turnul de apa si casa slugilor (aflata pe suprafata retrocedata) sunt pe lista.

Biserica din cadrul Complexului Arhitectural Gheorghe si Arethia Tatarascu-Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara Gorj

Complexul Arhitectural Gheorghe si Arethia Tatarascu - Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara   Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - 003 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - 004 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - 005 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - 006 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - 007 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - casa popii udriste - ustensile din lemn Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - casa popii udriste detalii  Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - geamuri de odinioara Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - interioare Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - odaie de haine carligei  Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro - Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro -004 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro -panorama Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro- piatra de rasnit Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro- Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara - travelmaniacs ro-002 Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti de la Curtisoara-travelmanics ro