La trekking in Ciucas

Plecam din Cheia, o statiune cocheta, plina de vilute care mai de care mai incantatoare. Vrem sa vedem de aproape dantelariile de stanca, zarite din localitate. Ne-am propus ca in 3 zile sa zarim Cheia si din alte unghiuri.

ciucas-romania-munte-traseuZis si facut. Plecam inspre Cabana Muntele Rosu – aproximativ o ora si un pic de mers. Ajunsi acolo ne indreptam spre traseul marcat cu banda galbena spre cabana Ciucas. Traseul este usor, si la pe umbra padurii. Dupa vreo 40 de min ajungem la intersectia cu traseul ce urca inspre cabana dinspre Valea Berii. Putin mai sus ne alimentam cu apa. Urcusul devine putin mai accentuat, chiar sustinut.

Nu dureaza mult , si dupa 25-30 de minute suntem la cabana Ciucas (sau ce-a mai ramas din ea). Ne tragem sufletul, mancam un biscuite. Incepem apoi “atacul” fortaretei, care se vede in fata noastra – banda rosie.O abordam prin drepta, si cucerim obstacol cu obstacol. Lasam in stanga noastra Tigaile Mari, mai tarziu Babele la Sfat. Am plecat de aproape o ora si 40 de min. de la cabana Ciucas, si suntem la 1964 m. altitudine – Vf.Ciucas.

Privelistea este magnifica. La picioarele noastre stancarii, pasuni…iar in zare Bucegii. E superb. Nici nu ne mai vine sa plecam. Am ramane o vesnicie. Cu greu ne dezlipim. Ne incepem coborarea pe banda rosie, cetatea Ciucasului fiind in stanga noastra. Dupa vreo 30 de min., vedem Turnul lui Goliat – in dreapta noastra. Mai mergem putin, apoi cotim stanga pe cruce rosie.
Drumul ocoleste stancarii … mai un suis, mai un coboras – iata-ne inapoi la cabana Ciucas, dupa aprox 3 ore si jumatate.Mai stam nitel, apoi cu o mare parere de rau o luam la vale … pe traseul pe unde am venit.

Obiectivul pentru a doua zi il reprezinta creasta zimtata a muntelui Zaganu. L-am admirat din Cheia, acum e timpul sa admiram Cheia de pe dansul.

De la Cabana Muntele Rosu, plecam pe triunghi rosu. Culmea e domoala, nu foarte accentuata. Dupa vreo ora ne intersectam cu traseul ce vine de la cabana Ciucas. De aici facem dreapta in directia crestei principale a Zaganului. Prima reduta cucerita – Vf. Gropsoarele (1883 metri). Ne oprim putin. Cheia e la picioarele noastre. Asteptam insa stancariile. O luam la pas pe poteca ce strabate creasta ca o lama. Mai mergem ceva timp, trecem si de lanturi – o sectiune ce trebuie trecuta cu grija mai ales pe timp nefavorabil – si ajungem si pe Vf. Zaganu – 1817 metri. Privelistea este de nedescris. Trebuie sa fii acolo. In fata – Cheia e la picioarele noastre. Ne simtim ca niste lorzi, care isi admira terenurile. Pe cealalta parte, se zaresc Cheile Paraului Alb, iar mai aproape Turnul de Alama.
Am facut un popas mai lung. E timpul sa ne despartim. Pornim la vale, creasta pierzandu-si din spectaculozitate. In coborarea noastra trecem de stana din Zaganu (atentie la caini), apoi pe Culmea Buzoianu printr-o frumoasa padure de fag.

Dupa aproximativ 6 ore de la cabana Muntele Rosu, suntem in Cheia si depanam cu ochii mintii imaginile superbe care au trecut prin fata noastra mai devreme.