Nepalul reduce taxele pentru escaladarea Everestului supraaglomerat

 

In ciuda supraaglomerarii din timpul sezonului de alpinism, urcatul pe “acoperisul lumii” va fi ceva mai ieftin pentru cataratorii individuali. In speranta de a atrage mai muli alpinisti, Nepalul va reduce taxele pentru excaladarea Everestului si a altor varfuri din Himalaya.

everest-ascent

Guvernul nepalez va reduce costurile de acces pentru persoanele fizice care incearca sa cucereasca cel mai inalt varf din lume. Astfel, de anul viitor se vor plati 11 000 dolari in loc de 25 000 dolari. Cu toate acestea taxele pentru expedițiile de grup pe Everest se vor mari. Guvernul tarii incearca sa descurajeze organizarea grupurilor numeroase de exploratori si sa reduca tensiunile de pe munte, plus riscurile de accidentare din timpul lunilor de varf.

Pana acum grupurile de 7 alpinisti plateau in total o taxa de 70000 dolari. Altfel erau incurajate involuntar grupurile de alpiniști cu abilitati diferite. Pe un traseul intesat cu corzi fixe acest fapt a dus la ciocniri dese intre alpiniști. In conformitate cu noile taxe, un grup de șapte alpinisti va plati 77000 dolari. Schimbarea nu este insa semnificativa, spunem noi. Un grup care are buget pentru Himalaya si Everest, se va adapta si va scoate din buzunar cateva mii in plus.

Pentru Nepal, Everestul este un contributor esential la bugetul tarii, dar sutele de alpinisti care vin sa-si incerce norocul pe cel mai inalt punct de pe Pamant (8848 m deasupra nivelului marii) au dus la supra-comercializarea renumitei rute de acces.

Intre lunile martie si mai, traseul este arhiplin, avand loc certuri intre echipe. Incaierarea de anul trecut intre trei alpiniști europeni și ghidul lor nepalez a facut deliciul ziarelor la nivel mondial.

Fotografii continua sa imortalizeze cozi de alpinisti care isi așteapta randul pentru a atinge magicul prag de 8848 de metri. La sutele de se adauga colectarea de mormane de gunoi de pe “acoperișul lumii”. Imaginile suprinse de National Geographic sunt concludente.

everest -overcrowded