Nu hraniti ratele de pe lac cu paine

Cum sa mentinem ratele si lacurile sanatoase.

don't feed ducks with bread

Englezii bat alarma. Hranitul ratelor de lac cu paine nu face bine nici pasarilor si nici surselor de apa. Actul aparent nevinovat de hranire a ratelor cu paine este daunator pentru pasarile de apa si pentru caile navigabile, avertizeaza cercetatorii britanici. Acestia ne indeamna sa folosim alternative ceva mai sustenabile. Painea neconsumata provoaca dezvoltarea necontrolata a algelor, favorizeaza inmultirea bacteriilor si atrage ca un magnet rozatoare, sobolani si diverse insecte.

Cantitati mari de paine si alte produse alimentare umane pot fi daunatoare pentru specii de pasari precum ratele. Alimentele neconsumate pot provoca, pe langa deteriorarea sanatatii pasarilor, modificari in continutul chimic si bacteriologic de apei, crescand riscul de boli aviare. Hranirea regulata in aceleasi locuri face ca ratele,gastele si lebedele sa se bazeze exclusiv pe oameni atunci cand vine vorba de hrana, sa-si piarda instinctele si duce, in plus, la o acumulare de fecale in apa, pe carari si poduri.

In afara faptului ca afecteaza calitatea apei, activistii spun ca persoanele care obisnuiesc sa vina cu franzela dupa ei pentru a o oferi cardului de rare aduc un prejudiciu involuntar starii de sanatate a pasarilor. Faptul ca au paine la dispozitie le schimba comportamentul ratelor. Acestea nu mai mananca meniul lor natural si echilibrat.

keep our ducks healthy - healthy food for ducks

Painea alba nu are nici o valoare nutritiva reala. Desi pasarilor li se pare apetisanta, pericolul este ca ele se vor umfla cu paine în loc sa consume alimente care ar putea fi mai benefice. Exista riscul dezvoltarii unei boli numite angel wing care cauzeaza o deformare a aripile pasarilor din cauza lipsei de nutrienti din alimentatie.

Atunci cu ce putem hrani ratele si pasarile din parcurile oraselor? Incercati sa variati meniul si sa micsorati portiile de paine. Putem include in punguta pregatita pentru ratustele de lac alimente precum ovaz, porumb, mazare congelata sau decongelata.

keep our ducks healthy