Olimpiada branzeturilor: World Cheese Awards 2013

world-cheese-awards2013

Atunci cand calatorim, branzeturile sunt unul dintre deliciile obligatorii ale fiecarei destinatii. O bucata de cascaval “de-a locului” este unul dintre cele mai bune suveniruri senzoriale savurate pe indelete la un pahar de vin alaturi de cele cerute de branza respectiva. Pasiunea pentru cascavaluri face ca la fiecare serbare sa-mi doresc o roata mare de cascaval in loc de tort.

In fiecare an cand se anunta Premiile mondiale ale Branzeturilor ciulesc urechile si imi notez noi gusturi de incercat la fata locului sau de comandat de peste mari si tari de pe site-uri gourmet specializate in branzeturi.

Branza albastra Montagnolo Affiné facuta de Käserei Champignon din Bavaria a castigat titlul de cea mai buna branza la premiile World Cheese Awards 2013, desfasurate in Marea Britanie. Montagnolo Affiné a castigat in fata a doua tipuri de cascaval englezesc Stilton. In acest an BBC Good Food Show din Birmingham a inregistrat peste 2.700 de branzeturi inscrise in concurs.

Este prima data in istoria de 25 de ani a premiilor organizate de Guild of Fine Food Marea Britanie cand o branza fabricata in Germania i-a premiul cel mare. World Cheese Awards este cel mai mare concurs internațional deacest gen.

Editia din acest an a fost inconjurata de controverse dupa ce Guild of Fine Food i s-a refuzat permisiunea de a prezenta branzeturi din Africa de Sud, Brazilia si Japonia, aparent din motive de sanatate publica, invocandu-se o noua directiva a Uniunii Europene.

In ciuda acestui fapt, concursul din 2013 a atras un nivel record de inscrieri, 79% dintre participanti provenind din afara regatului.

Hard, 100 percent Dalmatian Cow and Goat Milk

Iata cateva dintre cele mai bune branzeturi ale anului in lume – Premiile World Cheese Awards 2013:

  • Cea mai buna Le Gruyère AOP – Gruyère Premier Cru – Cremo SA – von Mühlenen;
  • Cele mai bune branzeturi nepasteurizate din lume – Gruyère Premier Cru – Cremo SA – von Mühlenen;
  • Cea mai bun branza din SUA – Chevre Up in Smoke – Rivers Edge Chevre
  • Cel mai bun cascaval britanic – Blue Stilton – Colston Bassett Dairy;
  • Cel mai bun cascaval provenit din Insulele Canare – Pastor Isleño curado Pimentón – Grupo Ganaderos De Fuerteventura S.L;
  • Cel mai bun cascaval din Australia – Bellingham Blue – Berrys Creek Gourmet Cheese;
  • Trofeul cascavalului artizanal – Chevre Up in Smoke Rivers Edge Chevre;
  • Cel mai bun cascaval din Europa, Europa Centrala si de Est – Dinarski sir – Sirana Gligora;
  • Premiul pentru cel mai bun cascaval nou – Grand Noir – Elite Imports Limited;
  • Cel mai bun cascaval Welsh – Extra Mature Cheddar – Creamery – Sweeter Flavour No 1 – Arla Foods Llandyrnog Creamery;
  • Cel mai bun cascaval francez – St Mont des Alpes – Monts & Terroirs Entremont Renard Gillard;
  • Cel mai bun cascaval italian – Caciocavallo Stagionato in Cantina di Pietra – Caseificio Di Nucci;
  • Cel mai bun cascaval din Spania – Cancho Roano – Queseria Tierra De Barros S.L.;
  • Cea mai buna branza irlandeza – Yeats Country Mascarpone – Green Pastures Donegal.

danish blue

Montagnolo Affiné