Patrimoniul Mondial UNESCO a ajuns la 1001 de monumente

Costigliole d'Asti (Piedmont, Italy): landscape

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a adaugat monumentul cu numarul 1001 la lista Patrimoniului Mondial. Noile intrate sub protectia UNESCO sunt Delta raului Okavango din Botswana, grotele pictate Chauvet-Pont d’Arc din Ardeche (Franta), grotele Maresha si Bet Guvrin din Israel, zona viticola Langhe-Roero si Monferrato (Italia), Van Nellefabriek din Olanda, Bursa si Cumalıkızık (Leaganul Imperiului Otoman), Pergamon (Turcia) si Poverty Point (SUA)

UNESCO a propus un plan de protejare a bunurilor culturale si naturale din lume printr-o conventie aprobata in 1972. In octombrie 2013 pe lista UNESCO figurau 981 de monumente si locuri din 160 de tari.

Delta de l’Okavango (Botswana)

Fauna bogata din delta Okavango din Botswana a devenit arie protejata UNESCO. Delta contine un numar de specii pe cale de disparitie si este neobisnuita prin faptul ca este o delta interioara si nu se varsa in mare. De asemenea, zona se inunda in timpul sezonului uscat, dand nastere unui ecosistem unic.

Grotte Chauvet-Pont d'Arc  Ardèche

Pesterile pictate Grotte Chauvet-Pont d’Arc din Ardèche în Franta au fost descoperite abia în anul 1994. Acestea sunt cele mai vechi picturi rupestre cunoscute din lume.

UNESCO a inclus pelista noilor comori protejate si Van Nellefabriek din Tarile de Jos. Construit intre 1925- 1931 acesta este un prim exemplu al unui stil international in arhitectura influentat de constructivismul rus.

Zonele viticole Piemont, Langhe-Roero si Monferrato din Italia au fost incluse pe lista UNESCO pentru ca sunt emblematice pentru dezvoltarea viticulturii in aceasta tara.

Orasul turcesc Bursa si imprejurimile sale a fost inclusa in Patrimoniul Mondial pentru instituirea unor sisteme urbane si rurale, în ceea ce a devenit noua capitala a Imperiului Otoman in curs de formare.

the Andean road system

Reteaua de drumuri ale matasii de-a lungul coridorului Chang’an-Tianshan a fost folosita timp de 1600 ani si a facut legatura intre civilizatii. Drumul matasii are 5000 km ce includ o serie de site-uri chineze de interes stiintific special.

Sistemul de drumuri din Muntii Anzi traverseaza sase tari, unind civilizatiile imperiilor din America de Sud. Alte site-uri nominalizate pe lista UNESCO includ monumente din SUA, Israel, Iran si Coreea de Sud.