Pe poteci in Bucegi

Circuit: Bran –Ciubotea- Vf Omu – valea Gaura – Bran. 

Daca stai si intrebi, toata lumea a fost in Bucegi. Putini insa, ajung sa cunoasca Bucegii cu adevarat. Tura prezentata mai jos isi propune sa arate o alta fata a acestora, mai sallbatica si mai putin mediatizata – prin parcurgerea a doua vai de abrupt, una la urcare si alta la coborare.

muntii-bucegi-romaniaPrincipalul si unicul marcaj pe care il vom urma pana la cabana Omu,triunghi galben.
Traseul nostru incepe din localitatea Bran, mai exact din centrul orasului, si strabate la inceput soseaua comunala pana la ramificatia “La Podul Oprisului”. Ne continuam traseul trecand succesiv de Valea Urlatoarea Clincii, apoi pieptis pana la Poiana Ciubotei; de aici de-a lungul vaii, trecem de stacarii si suntem absorbiti de peisajul din fata si din spatele nostru : Coltii Tiganesti- cu silueta Turnului Tiganestilor – in fata, Piatra Craiului in spate.Urcusul nostru continua pana in fundul vaii, apoi pe versantul din dreapta, atingem culmea, si la numai o ora de la iesirea din caldare atingem Culmea Scara – pe platforma larga a Podului Spintecaturilor. Spre Est, nu departe se inalta varful Scara.( 2421 metri).

Urmand culmea Scara, traseul coboara pe sub creasta , trece pe deasupra Hornului Mare al Tiganestilor, apoi in Curmatura Hornurilor – la obarsia Hornului Mare al Malaiestilor.
De aici drumul urca usor pana la Cabana Omu unde si innoptam.

bucegi-omu-circuit-montanA doua zi, pornim de dimineata – traseul este tot in jur de 5-6 ore – pe marcaj cruce rosie.
De la cabana Omul ( 2507 metri ) poteca se indreapta spre Nord – Nord Vest, iar de pe platforma varfului ( in dreapta – poteca spre vf Bucsoiu) ne orientam ½ la stanga in coboras usor , pe sub creasta si pe deasupra circului superior al vaii Gaura ( stanga).
Ajungem in dreptul Hornului Mare al Malaiestilor – si de aici ( bifurcatie) ne coboram spre stanga in Valea Gaura.
Dupa un coboras repede, atingem fundul caldarii “Catunul de Sus”, – o platforma plana si aproape circulara..Traversam aceasta terasa, apoi urmam firul vaii, trecem pe flancul ei stang, dupa care tingem un prag secundar; de aici, de-a lungul unei brane inclinate si apoi in coboras direct pe o sistoaca stancoasa reintram pe firul vaii.

Trecem pe flancul drept al vaii, prindem o brana, apoi intr-o strunga ingusta – care ne conduce intr-o sistoaca puternic inclinata.Coborand-o, trecem peste o saritoare, iar printre stancarii prin pajisti foarte inclinate apoi de-a lungul unei muchii , lasam in stanga haosul de blocuri stancoase de la baza Fruntii Catunasului si coboram in fundul usor inclinat al caldarii Catunul Mic.

omul-bucegi-bran-munti-traseu-romaniaContinuam pe firul drept ,si ajungem in curand pe marginea inferioara a caldarii, deasupra ultimei trepte inalte a vaii.
De aici, plimbarea continua traversand Izvorul Gaurei – cascada foarte spectaculoasa – , apoi orizontal pe sub peretii Gutanului .In dreapta se observa marile grohotisuri mobile de sub Galbinariile Gaurei.
Hatasul coboara apoi repede, si lasand in urma cascada Moara Dracului, conduce in caldarea inferioara a vaii. Din caldare, urmam firul vaii, si nu departe in aval il parasim, trecem de o mica sa stancoasa; coborand si traversand un valcel , ne abatem brusc la dreapta , in urcus direct ( atentie la marcaj) , iar dupa 10 minute de la bifurcatie iesim in saua “Poiana dintre Vai” ( 1623 metri).
Din poiana , in coboras spre stanga pe coastele muntilor Pantece si Gogu Noaghiei, dinspre Valea Poarta, ajungem dupa un parcurs lung insa usor, in poiana unde intalnim venind din dreapta drumul pe care am urcat in prima zi a excursiei noastre.

Marcaje : Bran – Ciubotea – Vf. Omu – TRIUNGHI GALBEN
Vf. Omul – Valea Gaura – Bran – CRUCE ROSIE

Timp total : 10-12 ore – cu innoptare la cabana Omu, sau statia meteo cu acelasi nume
Conditie fizica necesara : buna
Grad de dificultate : mediu – ridicat
Telefoane utile :
· statia meteo Omul: 0723625458; cabana Omu :0744567290 /0744221582
· Salvamont: 0 – SALVAMONT ( de pe orice telefon mobil)

bucegi-omu-circuit-montan muntii-bucegi-romania omul-bucegi-bran-munti-traseu-romania