Riga – Capitala Culturala Europeana in 2014

RIGA2014 - European Capital of Culture

Alaturi de orasul suedez Umea, Riga este una dintre cele doua Capitale Europene ale Culturii in 2014. Letonii au marcat startul mandatului cultural al capitalei cu o ceremonie emotionanta amintind de lupta din 1989 a statelor baltice pentru independenta fata de Uniunea Sovietica.

Circa 15.000 de oameni au infruntat gerul pentru a forma un “lant al iubitorilor cartii” intins pe mai bine de doi kilometri, o referire la Calea Baltica, atunci cand aproximativ doua milioane de protestatari din 1989 au format un lant uman in Lituania, Letonia si Estonia.

In cadrul lantului cartii oamenii au transmis din maina in maina carti de la Biblioteca Nationala din Riga, veche de 150 de ani, peste râul Daugava la o noua cladire ce va gazdui Biblioteca Nationala a Letoniei, institutie ce urmeaza sa fie inaugurata in luna august a acestui an.

O natiune de cititori inraiti, letonii au acordat evenimentului o semnificatie profund simbolica, participand pentru a sustine cultura si cartile.

Reperele programului din Riga in calitate de oras european al culturii includ o noua productie a operei lui Richard Wagner “Rienzi”, a carei prime doua acte au fost scrise in timp ce compozitorul a locuit la Riga.

Capitala europeana a culturii este o initiativa ce dataza din 1985, devenind unul dintre evenimentele culturale cele mai prestigioase din Europa. De la Stockholm la Genova, de Atena la Glasgow, Cracovia, sau Porto, peste 40 de orase au fost deja desemnate Capitale Europene ale Culturii. Un oras nu este ales Capitala Europeana a Culturii numai pentru ceea ce este, dar mai ales pentru programul exceptional pe care intentioneaza sa-l aduca la viata timp de un an de zile. Lista evenimentelor pe riga2014.org.

Print RIGA2014 - European Capital of Culture-0003 RIGA2014 - European Capital of Culture-0002 RIGA2014 - European Capital of Culture-0001 RIGA2014 - European Capital of Culture-000 RIGA2014 - European Capital of Culture- Riga Latvia Riga center