Sailing in Grecia. O saptamana cu de toate printre insulele Greciei

Pe balta cea mare a Greciei.

“smell the sea, and feel the sky
let your soul & spirit fly, into the mystic…”

Sailing Grecia 2013 - 004

O tura cu o barca cu vele prin Grecia este o experienta pe care o recomandam cu caldura cel putin o data pe an. Navigatul pe mare nu egaleaza vacantele pe uscat. Perspectiva dintr-un yacht cu vele este cu totul alta, senzatiile, provocarile si adrenalina pe care ti-o ofera sailing-ul sunt memorabile si dau dependenta. Tura noastra printre insulitele Greciei a avut de toate: vanturi prielnice, dar si mai turbate, cart-uri de noapte,deturnari de planuri, furtuna cu 55 de noduri, soare de Grecia, porturi frumoase, legendele Olimpului, snorkeling, insula cu magari, intreceri cu alte yacht-uri, betie de albastru si tot asa.

Sailing-ul solicita actiuni imediate, cu un amestec de intuitie, stiinta, vant si apa, dublate de cunoasterea sufletului barcii si al marii. Am pornit spre portul Alimos din Atena pregatiti pentru Insulele Ciclade, dar prognoza ne-a facut sa ne orientam spre ape mai apropiate – golful Argosaronic cu Aegina, Poros, Hydra, Spetses, Salamina si alte cateva insulite cu peisaje salbatice. Timp de o saptamana casa ne-a fost un Jeanneau Sun Odyssey 43′ de 13,21m lungime dotat cu 4 cabine, perfect pentru noi sase. Manuirea velelor si dormitul in cabina din prova este o senzatie de neegalat. As repeta-o oricand.

Atena e superba asa lenesa, calda si invaluita in flori, verdeata si relaxare …degajata si cu trafic fluent ce ne-a facilitat accesul lejer spre port dupa 16 ore “savurate” in masina. Reprezentantul firmei de yacht charter ne astepta pe chei, unde deja zarisem barca pregatita sa ne duca spre alte zari. Avand in vedere ca am mers la mijlocul lunii octombrie, ne asteptam sa fim mai putini impatimiti dornici “sa se dea” pe mare. Portul colcaia de lume, de turisti rusi si echipaje diverse. Nu aveai unde sa arunci un colac de salvare. Am obtinut hartiile necesare, o sticla de vin din partea firmei de inchiriere yachturi si sfaturi privind trasee posibile, plus prognoza pentru urmatoarele zile. Ne-am rearanjat traseul. Am plecat in noapte spre templul lui Poseidon din Cape Sounion. De pe stancile de aici s-a aruncat regele Egeu (Aegeus, regele Atenei) in mare dand nastere denumirii Marii Egee. Rasaritul si apusul aici aduce in sezon turisti dornici de romantism. Ne-am distrat cu un vant vesel si soare cald, am facut mancaruri, baie, am pescuit si savurat viteza si senzatiile pe care le ofera un velier. Iar albastrul intens al apei trebuie vazut si revazut. Furtuna pe mare a fost intr-adevar puternica (55 noduri), dar frumoasa. Ne-a prins in larg si a adus cu ea si cateva stricaciuni relativ minore, remediate ulterior. Am sarbatorit cu rom, ouzo, caracatita si o felie de lifestyle prin portul Ermioni.

Din ce am reusit sa mai vedem in tura, e musai sa faceti o escala pe pitoreasca insula Hydra, unde singurul tip de transport aprobat este cel cu magari. Locuitorii de aici isi cara proviziile doar cu acest tip de taxi. In portul Ermioni mergeti sa va ghiftuiti cu bunatati locale si dulciuri grecesti. De aici va puteti aproviziona cu ulei de masline. In Poros puteti zabovi mai mult pentru plimbari prin oras, muzee, ruine, fotografii, shopping si incursiuni gourmet. O saptamana pe barca trece cu alta viteza decat daca am fi stat pe uscat intr-un resort. Totul e in continua miscare, schimbare, plutire, toate amestecate cu miros de mare ingemanata cu cerul. Nu apuci sa te plictisesti. Iti trebuie si timp sa-ti revii. Amintirea vantului ce pune stapanire pe vele si eleganta cu care is se supune barca bandand gratios… Ahh! To be continued la anul.

grecia 2013 - 001

Ermioni Kap Sounion Magarusii de pe insula Hydra - Grecia Poarta in Ermioni Poros h Sailing Grecia 2013 - 001 Sailing Grecia 2013 - 002 Sailing Grecia 2013 - 003  Sailing Grecia 2013 - 005 Sailing Grecia 2013 - 006 Sailing Grecia 2013 - 007 Sailing Grecia 2013 - 008 Sailing Grecia 2013 - 009 Sailing Grecia 2013 - 0010 Sailing Grecia 2013 - 0111 Sailing Grecia 2013 - 0112 Sailing Grecia 2013 - 0113 Sailing Grecia 2013 - Furtuna Sailing Grecia 2013 - Furtuna- Spre Hydra