Transalpina pe bicicleta

Novaci – Ranca – Petrosani: felia noastra de Transalpina pe bicicleta.

Spre pasul Urdele -Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle

Biciclirea pe Drumul Regelui (DN 67C), unul dintre cele mai inalte drumuri pavate ale Europei, a fost o placere de neegalat atat pentru ochi, minte, cat si picior. Cu multe offf-uri la urcus, soare arzator, deshidratare, chiar crampe (pentru unii) si cu mult vant in plete la coborare si vreme “cristal”.

Am mai vizitat Transalpina cu masina, dar am fost cu capul efectiv in nori si nu am vazut absolut nimic. Asa ca era musai o revenire, dar nu pe 4, ci pe 2 roti. Cum am prins o fereastra de vreme buna, am si atacat drumul alpin din Munti Parang (Carpații Meridionali), cea mai inalta sosea din Romania, cu punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m).

Felia noastra de Transalpina pe bicicleta a inceput la intersectia cu Bengesti si a urmat ruta Novaci – Ranca – Petrosani, mai precis Petrila (cam vreo 88 de km. in total).

Apus de soare -Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle

Am pornit spre Novaci de la intersectia cu Bengesti. Pana aici ne-a adus un prieten. Am mai stat cu el la un pahar de vorba, ne-am pus cazanele in cap si dusi am fost. Din Novaci am mai facut o aprovizionare scurta pentru bicicleta. Panta de 12% de la iesire din Novaci ne-a semnalat ca incepe adevarata urcare.

Pe creste, pe creste ca intr-o poveste.
Nu am intalnit niciun biciclist la urcare, in schimb ne-am delectat ochiul cu “alaiurile” de motoristi, care ne salutau & incurajau. Soarele ne-a batut in teasta si ne-a cam incetinit, dar am urcat constant cu opriri pentru hidratare si poze.

De pe bicicleta Transalpina se vede frumos si altfel. Stii fiecare piatra si floare pe care o intalnesti. Muschiul plange, dar “gandim prin obiectiv”, unul visa la o bere, la o saltea si cate si mai cate.

Deasupra statiunii Ranca - Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle

Transalpina - Indicator dupa Novaci - Ranca 16km

La 8k de Ranca am dat peste o “fantana cu sirop” – o salvare dupa atatea curbe crunte si pante criminale. Muschiul cerea ceva bun ca sa-si reincarce fortele. Am luat un sirop de brad gasit la un domn foarte prietenos. Am poposit la izvorul din preajma si am incropit o bautura energizanta tare buna pentru moment. Am mai mers pe creasta pe sub releul ce vestea apropierea de Ranca. Un drum superb! Transalpina are altitudinea cea mai mare pe o portiune de aproximativ 20 de km, in județul Valcea. Aici, intr-adevar, drumul serpuieste doar pe “creasta”.

releu Ranca - Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle

Ne-am tras “caii” nostri catraniti la Cabana Haiducilor in Ranca (in jur de 80 de lei/camera; camerele si restaurantul ok, lume prietenoasa la culme si saritoare). Paharele reci de bere ne asteptau, ca si portiile de papa cu vitamine pe masura efortului depus.

ranca

Ranca e intr-o  dezvoltare latenta. Pacat ca toate casele construite nu au nimic traditional si rustic. Se vede ca nu prea dau turistii straini cu duiumul. Mai toate inscrisurile, meniurile, semnele si panourile o zic doar pe romaneste. Oamenii locului se plang ca sunt boicotati prin anuntul ca drumul este oficial inchis si prin lobby-ul puternic in favoarea Transfagarasanului. Interesul poarta fesul/caciula de cioban… pe vechiul drum de transhumanta ce lega Transilvania de Oltenia.

Harta elevatia traseului- Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle

Printre nori in pasul Urdele.

Ziua a doua am savurat urcusul pana in pasul Urdele. Splendoare si huzur. Peisajele superbe. Am intalnit si cativa biciclisti, motociclistii erau nelipsiti. Semicursierele au inceput sa se inmulteasca si ele. Baieti din Petrosani si Galati. La gheretele din pasul Urdele am cumparat in graba un suvenir mai decent ca aspect si am dat-o la vale cu un zambet pana la urechi.
Rezervor de apa - peste deal de lacul Vidra - Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle

Transalpina pe bicicleta - mai e un pic pana in pasul Urdele

Am plutit cu o superviteza pe serpentine, dar cu bagare de seama la cauciucuri pe niste portiuni in lucru cu pietroaie. La intersectia DN7A Obarsia Lotrului, am luat-o spre Petrosani. Am mai urcat pret de cativa km prin padure, dar drumul se stricase si devenea suparator. Trafic intens, mai ales ca erau o gramada de jeep-uri care aduceau culegatorii de “pomusoare”.  O masina din asta incarcata pana la refuz cu lume ne-a si facut o farsa “de autobaza”, reusind sa ne strice un pic “feng-shui-ul”.
Noroc ca urcusul s-a terminat si a inceput o coborare frumoasa de vreo 22 km, chiar daca pe un drum rupt de-a binelea. Ne astepta ca recompensa o ciorba la Cabana Groapa Seaca si un tren in gara din Petrosani.

Initial tura am planificat-o cu intoarcere pe Defileul Jiului, dar avand in vedere cum se circula in coloana pe un singur fir, semafoare interminabile, detonari si restrictiile de pe drum, am hotarat sa asteptam vremuri mai bune si sa luam elegant un tren.

Dupa ce am iesit din Cheile Jietului am reusit sa gresim in viteza o intersectie si am aterizat in Petrila. Am dat-o in goarna prin oras ca sa prindem trenul. Noroc ca Petrila are niste strazi foarte late, bune si prietenoase cu biciclistii.

Am ajuns imediat in Petrosani. Am luat bilete si pentru biciclete (cate 5 lei de bicicleta la tren Regio). Ne-am bucurat ca si-au facut cu brio treaba, in ciuda faptului ca au cativa ani buni la activ.

In 2 ore (pe cei 60 de km ai Defileului Jiului), eram in Tg. Jiu unde ne astepta deja dubita pentru a ne duce la mosia noastra. Ne astepta o alta tura pana pe Godeanu – Baile Herculane si retur + promisiunea de pleca pe biciclete pana in Sebes si a face si Transfagarasanul pe biciclete.

Transalpina pe bicicleta - inainte de pasul Urdele       pe creste - Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle Pante dupa statiunea Ranca - Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle Intre cer si Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle  Deasupra statiunii Ranca -Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle Drumul oaselor spre Petrosani Apus de soare - August 2014 - Transalpina pe bicicleta - Transalpina Road Romania by bicycle