Turcia anunta un mega pod peste stramtoarea Dardanele

Turcia vrea sa elibereze Istanbulul de povara traficului de cosmar cu un megapod peste Dardanele.

Dardanelles-stramtoarea-harta

Oricine a vizitat Istanbulul s-a ciocnit de problema traficului si blocajelor. La cei peste 14 milioane de locuitori ai metropolei se adauga mii de soferi in tranzit care vor sa treaca din Europa in Asia. Dar lucrurile sunt pe care sa fie partial rezolvate. In cei peste 6500 de km facuti in Turcia in timpul calatoriei noastre pe acele taramuri ne-am ciocnit si noi cu supraaglomerarea cu vehicule si lipsa infrastructurii adecvate care sa rezolve aceste probleme.

Turcia a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un pod peste renumita stramtoare Dardanele, proiect menit sa decongestioneze traficul in Istanbul. Proiectul de anvergura face parte dintr-o serie de mega-constructii anuntate de presedintele Recep Tayyip Erdogan. Intentia cabinetului Erdogan este de a construi in jurul Marii Marmara o centura.

La fel ca si Bosforul, stramtoarea separa Europa (peninsula Gallipoli) de Asia. Stramtoarea are statut de cale de navigatie internationala, iar impreuna cu Bosforul, Dardanelele leaga Marea Neagra de Marea Mediterana.

Cel mai important oras de pe tarmul stramtorii este Çanakkale (al carui nume vine de la vestitele sale castele, kale insemnand “castel”). Numele Dardanele deriva din Dardanus, un oras antic grecesc, de pe malul asiatic al stramtorii.

Stramtoarea care separa Europa de Asia a avut ultima data un pod pe timpul lui Xerxes cel Mare. In anul 480 i.Hr. regele persan supranumit “regele regilor” a improvizat la Dardanele un pod in drumul sau Termopile.

Dardanele este poarta de intrare si iesire din Marea Marmara, care duce spre Bosfor si Istanbul. Calea navigabila este una dintre cele mai aglomerate din lume si are 1.2 km in latime in cel mai ingust punct.

In prezent stramtoarea Dardanele poate fi traversata doar cu feribotul.

Dardanele a jucat un rol-cheie in luptele maritime mari ale istoriei antice, dar a fost, de asemenea, locul uneia dintre cele mai faimoase batalii din Primul Razboi Mondial (Batalia de la Gallipoli), cand trupele otomane au rezistat in fata fortelor aliate invadatoare. In Turcia, campania este cunoscuta ca si Çanakkale Savasları, dupa denumirea provinciei Çanakkale, iar in Marea Britanie este cunoscuta ca si Campania Daradanelelor sau Gallipoli.

canakkale - attractionsorasul -canakkale-castel

Dur_Yolcu-la stramtoarea Dardanele - mesajul ce comemoreaza -Gallipoli