Viata la tara – cum sa incepi

Viata la tara…suna asa de idilic, NU? Si intr-un fel, chiar poate fi. Am decis sa deschid o noua rubrica in Travelmaniacs, dedicata in intregime traiului rural. Am tot citit pana acum experientele unora si altora, si m-am gadit ca ar fi oportun sa o expun si pe a noastra. Pentru ca viata la tara, poata fi intr-adevar idilica pentru persoana cu adevarat pregatita sa si-o insuseasca.

Visam la o mutare la tara de mai bine de 7 ani. Totodata visam si la ziua cand nu voi mai fi dependent de oras, si, ca voi putea sa muncesc de oriunde. Toate s-au legat intr-un final, iar timpul le-a rezolvat pe toate – si problemele inerente care tineau de mine dar mai ales de infrastructura de la sate.

Am avut “norocul” ca am umblat mult. Si in Romania ( aproape peste tot ) si in afara. Calatoriile, s-au adunat ca niste “carti” pline cu informatii pretioase care  ma ajuta aproape zilnic. Vor fi subiecte diferite legate de aceast topic- Viata la tara, dar voi incepe cu inceputul.

DSCN8228

Esti pregatit de pasul asta ?

Viata la tara nu-i pentru oricine cel putin nu pentru cei care vin de la oras si sunt de 30 de ani. Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este : esti “copt” pentru asa ceva ?

Iata mai jos cate intrebari pe care ar trebui sa ti le pui :

ai calatorit indeajuns ?

ai un partener care sa te urmeze, si mai ales un partener cu care ai trait experiente reale de viata ?

ai un job care iti permite sa lucrezi de oriunde – sau in caz contrar posezi capital care sa-si permita sa incepi ceva legat de agricultura/zootehnie/turism?

Daca raspunsurile la intrebarile de mai sus sunt pozitive, sa trecem la pasul urmator:

Cum alegem zona si implicit casa.

Alegerea unei case, nu-i o chestie usoara. Dar, asa cum mi-a spus la un moment dat un prieten, “Bai ai sa simti ca iti place locul ala”. Raspunde-ti te rog la intrebarea : Ce vreau sa fac la tara ? In cazul meu, locatia perfecta trebuia sa indeplineasca urmatoarele conditii : in raza de 60 de km trebuia :sa pot pescui, sa ma dau cu bicicleta, sa merg la catarat, sa am drumuri frumoase pentru masina, sa am optiuni pentru schi, sa pot merge la trekking. Optional – sa fie pe mal de rau. MUSAI , TREBUIA SA AIBA O CONEXIUNE LA INTERNET.Vezi tu, aici am castigat cu , calatoriile. Pentru ca , nu am cautat o zona anume – ci o zona care sa imi ofere ceea ce imi doream. Si stiam Romania destul de bine:)

Am luat casa cautand pe internet, pentru ca nu am avut timp de umblat prin tara. La vremea respectiva, am avut oferte diferite din cam toate zonele tarii. Insa mai toate aveau ceva inconveniente, si nici pe asta pe care am luat-o nu este perfecta. Dar :

– a avut apa curenta pe langa fantana din curte ( este un mare avantaj, mai ales daca vrei sa iti iei casa intr- zona care a mai suferit din cauza secetei; uite asa am renuntat la o casa din judetul Alba

-a avut gazele la poarta; inca nu le-am tras pentru centrala – probabil ca o voi face, dar fara indoiala sunt un plus. tu orasean, vrei cumva salbaticia de la tara si confortul de la oras, crede-ma!

-conexiunea la internet –  si uite asa am renuntat la o casa in judetul Sibiu

-suprafata – acum depinde ce iti doresti, insa eu ti-as recomanda minim 2000mp; deschiderea la drum este iarasi importanta  – nu vei vrea sa ai o fasie de 7 metri si lunga de 200; ideal ar fi sa ai o deschidere de minim 40 de metri;tot ca o sugestie – vezi ca terenul sa nu fie in panta – cu cat mai plan cu atat mai bine.

-cum sunt vecinii – la sat nu e ca la oras; la tara, vecinul este cel mai important

-cat despre casa, normal ca, cu cat mai multe imbunatatiri cu atat mai bine, dar atentie : multi isi fac imbunatatiri tiganind casa si umflandu-ti tie pretul final; mai degraba iei o casa fara imbunatatiri dar autentica si in stare buna si o faci dupa propriul plac.

– iarna cum va fi acolo unde te vei muta ? Maramuresul, Bucovina, Intorsura Buzaului sunt foarte frumoase si era cat pe ce sa va scriu din Maramures:); dar tot din calatorii am aflat pe pielea mea, ca sunt niste ierni nu tocmai blande, si asta inseamna ca pe langa o factura babana pentru incalzire, va fi mai greu si pentru o potentiala afacere agricola

-in final, casa si terenul trebuie sa aiba actele in regula si sa nu fie in vreun litigiu.

-nu in ultimul rand : nu-ti baga toti banii in casa! lasa-ti un spatiu de manevra, in posibilitatea ca traiul rural nu este facut pentru tine sau tu pentru el.

Si uite asa am ajuns in Gorj:)) Pe mal de apa – desi era un aspect cu totul optional. Si m-a prins un dor ca in cantec…

Va Urma!